Deze pagina aanbevelen:

Waar muzikanten en componisten leefden en werkten

Heinrich Schütz, Michael Praetorius en Johann Sebastian Bach hebben iets gemeen: ze zijn allemaal in Thüringen geboren. Authentieke gebouwen en intrigerende tentoonstellingen nemen je mee op een reis door hun leven en laten je nadenken over het muzikale erfgoed dat ze ons hebben nagelaten. Muzikale grootheden die hun stempel hebben gedrukt op het muzikale landschap van de regio zijn ook Johann Pachelbel, Franz Liszt en Richard Wagner, om maar de meest voor de hand liggende te noemen.

Johann Sebastian Bach - een genie uit Eisenach

De wereldberoemde componist en orgelvirtuoos Johann Sebastian Bach werd in 1685 in Eisenach geboren. Hij was niet de eerste noch de laatste Bach die zijn leven aan muziek wijdde, maar hij was verreweg de beroemdste. De reis van zijn leven bracht hem van Eisenach naar Ohrdruf, Arnstadt, Mühlhausen en Weimar voordat hij Thüringen verliet op 32-jarige leeftijd. Veel van de met hem verbonden plaatsen zijn intact gebleven. Je kunt zien hoe het leven was in de tijd van Bach, meer leren over zijn familieachtergrond en zijn onsterfelijke oeuvre.

Zelfs het originele doopvont van Bach is er nog - in de St. George kerk in Eisenach. Thüringen viert zijn wereldberoemde zoon elk jaar in een festivalperiode van drie weken rond de verjaardag van de componist.

Stel je voor dat je in de St. Michael's kerk in Ohrdruf staat. Op negenjarige leeftijd was Johann Sebastian hier getuige van de première van de wereldberoemde canon van Johann Pachelbel in D-majeur tijdens het huwelijk van zijn oudere broer Johann Christoph. Of wat dacht u van de kleine dorpskerk van Dornheim? Het huwelijk van Johann Sebastian met zijn nicht Maria Barbara vond hier plaats in 1707. In de Bachkerk van Arnstadt klonken de grote Toccata en Fuga in D-mineur, het beroemdste orgelwerk ter wereld, waarschijnlijk voor het eerst. Zelfs de originele doopvont van Bach is er nog - in de St. George's kerk in Eisenach. Thüringen viert zijn wereldberoemde zoon elk jaar in een drieweeks festival rond de verjaardag van de componist.

Bachhuis in Eisenach
Bach in Thüringen

Franz Liszt - een superster in Weimar

Het was in 1841 toen Franz Liszt voor het eerst naar Weimar kwam om een concert te geven. Vervolgens slaagden Groothertog Carl Friedrich en zijn vrouw Maria Pavlovna erin de muzikale superster van de 19e eeuw te overtuigen de positie van Hofkapellmeister (muzikale hofdirecteur) van het Weimar hoforkest te aanvaarden. Toen Liszt prinses Carolyne zu Sain-Wittgenstein ontmoette en verliefd op haar werd, maakte het echtpaar Weimar hun thuis. Vrij controversieel want ze waren niet met elkaar getrouwd terwijl de prinses nog wel met een andere man getrouwd was.

De Weimar jaren van Liszt worden nog steeds beschouwd als zijn meest productieve fase. Hier schreef hij bijvoorbeeld de pianosonate in B-mineur, de Hongaarse rapsodieën en vele koor- en orgelstukken. Liszt was ook druk bezig met het ondersteunen van andere muzikanten van zijn tijd, wiens werken hij uitvoerde met het Weimar hoforkest, en die zich rond hun beschermheer in Weimar verzamelden. Dit waren Hector Berlioz, Richard Wagner en Robert Schumann. Zijn levensreis eindigde in Bayreurth waar hij verbleef om het Wagner-festival in 1886 bij te wonen. Hij is daar begraven, maar zijn laatste privéadres is in Weimar, waar hij woonde in een prachtig huis met uitzicht op het Ilmpark.

Zijn erfgoed leeft voort in Thüringen en is zichtbaar in de Franz Liszt Muziekacademie en de Liszt Biennale die plaatsvindt op historische locaties in heel Thüringen.

Het Liszthuis in Weimar

Opmerkingen