Deze pagina aanbevelen:

Wandelroutes

Thüringen is een zeer geliefde wandelbestemming voorzien van zeker 7.500 kilometer wandelpaden en 23 gecertificeerde routes. Ze brengen je door natuurparken met een rijke flora en fauna, langs oude burchten, indrukwekkende stuwmeren, idillische dalen, hitorische steden en bergtoppen met de mooiste uitzichten.

Over zeven bergen voert de Gipfel wandelroute door het Thüringer Woud. De hoogste is de Grote Beerberg met 982 meter.

De Natuurpark Leine-Werra route voert door weelderige rivierlandschappen en langs historische vakwerkplaatsjes en oude burchten.

De panoramaroute Schwarzatal gaat door een landschap met steile bergen die de rivier begrenzen. Je passeert heldere bergbeekjes en ontdekt een rijke flora en fauna.

Uitgestrekte groene heuvels die mooie uitzichten bieden zijn het kenmerk van de Hochröner wandelroute.

De Hochrhöner: weids landschap en panorama uitzichten

Groene heuvels met schitterende uitzichten zijn hët kenmerk van 'het land van de oneindige vergezichten' waar de premium wandelroute Hochröner doorheen loopt. De totale route is 180 kilometer en loopt door drie deelstaten. Het deel in Thüringen heeft een afstand van 65 kilometer door ongerepte natuur en een veelzijdigheid aan landschappen. Onderweg kijk je uit op het lieflijke Feldadal en kom je langs het geneeskrachtige zoutwaterbad van Bad Salzungen.Start in Thüringen: Birx
Eindpunt: Bad Salzungen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Lengte: ca. 65 km

In Thüringen zijn er vijf  extra tochten rond de hoofdroute Hochrhöner. DIt zijn rondes die voor een halve of hele dag geschikt zijn.

De Point-Alpha-Weg voert langs het grensmonument 'Point Alpha'. Je vindt in dit gebied nog overblijfselen van de grensposten van de vroegere Oost-Duitse grens. Ook de voormalige Amerikaanse basis en het 'Huis op de grens' geven een inkijkje in de recente Duitse geschiedenis.

Start- en eindpunt: Geisa
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Lengte: 14,6 km
Tijd: ca. 4 uur

De Meininger combineert uitzichten in een gevarieerd natuurlandschap met stedelijke bezienswaardigheden zoals Slot Elisabethenburg en het Meininger theatermuseum.

Start en eindpunt: Meiningen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Lengte: 14 km
Tijd: 4 uur

De Gebaweg in strerrenpark Rhön verbindt uitkijkpunten en groepjes van dorpen rondom de top van de hoge Geba. Bonte bergweiden wisslen af met beukenbossen, vlaktes met basaltsteen en pittoreske dorpjes.

Start en beginpunt: Geba
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Lengte: 15,3 km
Tijd: 4 uur

De Kelten hebben in de Rhön hun sporen achtergelaten. Vele van de rond het jaar 600 gebouwde verdedigingswallen zijn nu nog langs het Keltenpad te vinden en geven een beeld van die tijd in de Rhön. Feesten uit de Keltische tijd, het dorpsleven en handwerk ontdek je in Keltendorp Sünna.

Start en eindpunt: Sünna
Moeilijkheidsgraag: gemiddeld
Lengte: 17 km
Tijd: 5 uur

De Vorderrhönweg voert door de typische, open landschappen van UNESCO-Biosfeereservaat Rhön met adembenemende uitzichten op de Rhön en het Thüringer Woud. Bezienswaardige plaatsen zijn Hümpfershausen met zijn klooster, Friedelshausen en Oepfershausen met een kunstgalerie.

Start en eindpunt: Hümpfershausen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Lengte: 18 km
Tijd: 5 uur

Top gastheer-Tip voor in de Rhön: Landhotel „Zur Grünen Kutte“

Deze, door een familie gerunde, accommodatie met een eigen ranch kent een traditie van 150 jaar gastheerschap. Hier kunt u de diepe verbondenheid met de Rhön voelen, de natuur ervaren en de culinaire specialiteiten die de streek voortbrengt, proeven. In deze gezellige accommodatie wordy u verwend met alle lekkernijen uit de Rhön. Bij het ontbijt honing van de imker, zelfgemaakte jam, kruidenkwark met ingrediënten uit eigen tuin, huisgemaakte worst en sappen van fruit uit de boomgaard. De hotelkamers kennen een romantisch-moderne landhuisstijl met voor het grootste deel houten meubilair. Vanaf het balkon heeft u een prachtig uitzicht op het platteland. Naast het hotel bevindt zich de Stockborn Ranch die onder meer paardrijtochten biedt. www.gruene-kutte.de

Een TOP wandelpad - Zeven op een rij

De meesten die over boswegen een rondreis door het Thüringer Woud maken, volgen gedeeltelijk de Rennsteig en lopen in twee dagen over zeven pieken van 900 meter. Onderweg zijn er vele uitkijkpunten en deel gaat over de Rennsteig. Stops maken kunt u bij typische Thüringer wandelhutten zoals de Schmiedefeld Liftbaude, de Sühler hut en de Schneekopfhütte. Of in Gasthof Zur Schmücke waar u net zoals bij de Sühler hut kunt overnachten. Dit TOP wandelpad is aangemerkt als kwaliteitsroute.

Start en eindpunt: Suhl
Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Lengte: 30 km
Tijd: 7 u
Pieken onderweg: Eisenberg (902m), Großer Finsterberg (944m), Fichtenkopf (944m), Sachsenstein (915m), Schneekopf (978m), Rosenkopf (939m), Großer Beerberg (982m)

Top gastheer Tip voor het Thüringer Woud: Hotel-Restaurant Gastinger

Frisse boslucht inademen, genieten van culinaire specialiteiten, omgeven zijn door huiselijke gezelligheid, dit komt allemaal samen in Hotel Gastinger. De idyllische accommodatie ligt midden in het biosferenreservaat Thüringer Woud en op slechts een kilometer afstand van de Rennsteig. Wat meteen opvalt, is het zelfgemaakte keramieken servies. Vanuit de wintertuin geniet men van een droomachtig panoramisch uitzicht op de beboste heuvelruggen en de idyllische biertuin achter het huis. Bezoekers worden verwend met allerlei culinaire specialiteiten van het huis. Zoals huisgemaakte pasta, zuurdesembrood uit de steenoven en zelfgemaakte ham. Een echte favoriet is het weekend braadstuk uit de oven. Gastingers zweren bij het gebruik van de vers geplukte wilde kruiden. Ook worden heerlijke gerechten als wilde kruidensalade met geitenkaas of forelfilet op een kruidenbedje erbij geserveerd. www.hotel-gastinger.de

Panoramaweg Schwarzadal - Fantastische uitzichten en zachte valleien

Een uniek landschap omgrensd door de steile bergen van de Schwarza, met rustige zijvalleien doorkruisd met heldere beekjes, met heerlijk uitzicht op pieken en hellingen en met een rijkdom aan flora en fauna. Zo ervaart men het pad dat zijn naam eer aandoet. De panoramaweg verbindt de Rennsteig op indrukwekkende wijze met het burchtenlandschap van de Saale. In de Middeleeuwen waren de Schwarza en enkele zijrivieren plekken waar goud werd gewonnen. Zelfs vandaag de dag kunt u hier nog onder deskundige begeleiding goud zoeken.

In Oberweißbacher werd pedagoog Friedrich Fröbel geboren. Een museum herinnert de uitvinder van de kleuterschool. Vlakbij is de Oberweißbacher bergbaan, de steilste kabelbaan ter wereld voor het vervoer van spoorwagons. In Schwarzburg ondertekende de toenmalige premier Friedrich Ebert in 1919 de Weimar grondwet en legde daarmee de basis voor de Duitse democratie.

Start en eindpunt: Rudolstadt, Ortsteil Schwarza
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Lengte: 136 km

Top gastheer tip voor de Rennsteig: Haus Rennsteigrose

Het Rennsteigrose vakantiehuis is een waar juweeltje: gedroogde boeketten bungelen aan het houtwerk, historisch handwerk is als in een museum bijeen gezet en gedrapeerd wat een gezellige sfeer geeft. Wanneer de balken hier knarsen, wordt een verhaal verteld. De vakantiewoning is het voormalige woonhuis van de procurator van de voormalige porseleinfabriek Limbach. Beide vakantiewoningen "Sonnenbogen" en Hahnenholz" zijn uitgerust met alle moderne voorzieningen en comfort. In de zomer kan op bloemrijke bergweide gepicknickt worden en in de winter zijn er romantische fakkeltochten door de sneeuw.www.rennsteigrose.de

Saalehorizontale - Wandelen met uitzicht

Rond Jena kronkelt een prachtige wandelroute: de SaaleHorizontale. In de buurt van Jena loopt de route deels langs steile hellingen van kalksteen en verderop door dichte beukenbossen. Zwarte dennen worden afgewisseld met weilanden waar tot 30 soorten orchideeën bloeien. Attracties onderweg zijn de drie kastelen van Dornburg, die hoog boven de Saale-vallei liggen. Na een rondwandeling door idyllische dorpjes en langs uitkijkpunten zoals Jenzighaus en Fuchsturm, waar je ook goed kunt eten, keert u uiteindelijk terug naar de omgeving van Jena, waar de wandeling eindigt.

Start en eindpunt: Jena
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Lengte: 71 km

Top Gastheer tip in het Saaledal: Landhotel & Restaurant Kains Hof

Een romantische binnenplaats met uitzicht op de biertuin, op het historische vakwerk met een arcade en torentjes op het dak. - Een dromerig vakantiehuis opgaand in de sfeer van de landelijke Saalevallei: authentiek. Gezellig. Aangenaam. De binnenplaats is omringd door vaste planten, bloemeneilanden en natuurstenen muren. Het vakwerk is ook te vinden in de restaurants, met een ambiance door het rustieke houten meubilair en kostbare antiek. De deur ernaast leidt naar de kamers in landelijke stijl met een prachtig uitzicht op bomen, weiden en de daken van het stadje. In een zijvleugel bevinden zich een sauna, een bubbelbad en een fitnessruimte. Koken gebeurt uitsluitend met verse ingrediënten: kruiden, wildspecialiteiten en hartige worsten komen van particuliere boerderijen in het gebied. www.hotelkainshof.com

Dammenweg Zeulenroda - Bos en Water

Deze eenvoudige tweedaagse wandeling leidt rond de Zeulenroda dam. Het behoort tot een systeem van vier dammen, dat de drinkwatervoorziening voor Oost-Thüringen garandeert. Het ronde pad loopt heel vlak door dicht bos, over velden en langs de oever van het meer en geeft zo veel afwisseling. Bovendien is er altijd een prachtig uitzicht over het Thüringer Vogtland. Er zijn veel rustplaatsen op de route voor een pauze en in het bungalowdorp Zadelsdorf nodigt een herberg u uit om te stoppen. Als gezellige afsluiting van de wandeling is de biertuin van het Bio-Seehotel in Zeulenroda bij uitstek geschikt.

Start en eindpunt: Zeulenroda-Triebes
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot gemiddeld
Lengte: 45 km
Tijd: 13,5 u

Bio-Seehotel in Zeulenroda

Het Bio-Seehotel Zeulenroda ligt direct aan de dam Zeulenroda, te midden van het glooiende landschap. Verse biologische producten uit de regio zorgen voor culinaire hoogstandjes. Er is een Spa met panoramisch uitzicht en uitgebreide wellnessfaciliteiten en een privéstrand voor de nodige rust na een lange wandeling. Op het panoramaterrras met uitzicht op de dam vinden regelmatig muziekevenementen, van klassiek tot modern, plaats. Eet het ontbijt op een rustig tempo zodat u lang van het geweldige uitzicht op het meer kunt genieten. www.bio-seehotel-zeulenroda.de

 

Hohenwarte-Stausee weg - Bij de glinsterende Saale

De Thüringse bevolking heeft dit gebied een liefdevolle bijnaam gegeven: ze noemen het de 'Thüringerzee'. In feite lijkt de aanblik van deze uitgestrekte, door diepe bossen omgeven, wateroppervlakte op een fjordlandschap aan de kust van Scandinavië. Hier kunt u een deel van het grootste aaneengesloten reservoirgebied van Europa bewandelen. Aan de oevers en steile hellingen van het stuwmeer leven zeldzame dieren en groeien zeldzame planten. Dromerige dorpjes nestelen zich in de glooiende plateaus. Het hele gebied maakt deel uit van het natuurpark Thüringer Leigebergte/Ober Saale.

Het wandelpad met zijn charmante beklimmingen en afdalingen biedt altijd een fascinerend panoramisch uitzicht over het water. Indrukwekkend zijn de stuwmuur en het uitzicht vanaf het bovenste stroombekken naar de gemeente Hohenwarte. Veel attracties, zoals het Museum Reitzengeschwenda en het Waterkrachtmuseum in Ziegenrück, nodigen u uit om een omweg te maken

Start en eindpunt: Parkplatz Staumauer Hohenwarte
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Lengte: 75,8 km

Natuurparkweg Leine-Werra

Als een wandelpad van hoge kwaliteit leidt het natuurparkpad Leine-Werra u op natuurlijke, goed gemarkeerde paden van Heilbad Heiligenstadt naar Creuzburg en daarmee door een van de meest gevarieerde gebieden in het natuurpark. Uitdagende beklimmingen, die worden beloond met bijzonder mooie uitzichten over het land, afgewisseld met trajecten door valleien en langs rivieren. Oude vakwerkdorpjes, kasteelruïnes en bedevaartkapellen zorgen voor afwisseling op het 98 kilometer lange parcours, dat ook imponeert met zijn goede voorzieningen op het gebied van treinverbindingen, bagageservice en accommodaties.

Start: Heilbad Heiligenstadt
Eindpunt: Creuzburg
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Lengte: 98 km

Top Gastheer tip in Natuurpark Leine-Werra: Klausenhof

In de Klausenhof slaapt u in een historisch huis en kunt u kiezen uit comfortabele, historisch ingerichte kamers, eenvoudige pelgrimskamers of middeleeuwse slaapvertrekken. In het restaurant van het huis wordt de eerlijke, ambachtelijke keuken gevierd met verse, lokale ingrediënten. De gebruikte kruiden komen uit de eigen kruidentuin, die idyllisch gelegen is aan de voet van een kasteel. Het varkensvlees komt van eigen slachting, het wild uit de lokale bossen. Het Klausenhof staat bekend om zijn Eichsfeld-worstspecialiteiten, waar u ook meer over kunt lezen in het eigen museum.www.klausenhof.de

Wandelkaart

Een gratis wandelkaart in het Nederlands met de mooiste en bekendste wandelpaden in Thuringen kunt u bestellen via ons servicepunt.

Opmerkingen