Deze pagina aanbevelen:

Wagner, Wartburg en de 'Tannhäuser' opera

 

Freudig begrüssen wir die edle Halle,
wo Kunst und Frieden immer nur verweilt.

With joy we greet the noble hall,
where art and peace for ever reign.

(Aankomst van de gasten bij de Wartburg.Tannhäuser, akte 2)

 

Welke Wagner fan zou er niet van gedroomd hebben deze woorden te horen, vergezeld door Wagner's muziek op de plaats waar de componist het verhaal creeërde: het mystieke kasteel Wartburg. Nou, het hoeft niet per se een droom te blijven. De ‘Tannhäuser’ optredens in de grote hal van kasteel Wartburg behoren tot de jaarlijkse hoogtepunten van muziek in Thüringen.

Het was 1842 toen Richard Wagner Eisenach passeerde op weg naar Parijs. De aanblik van het oude kasteel dat boven de stad uittorende, greep hem vast en zijn mythen inspireerden hem. Hij verbond de legende van de dichter-zanger Tannhäuser aan de verhalen van middeleeuwse zangerswedstrijden in het kasteel. Met een vleugje Sint Elisabeth, die in het kasteel als landgravin van Thüringen had gewoond, was de synthese van verschillende Thüringer verhalen voltooid. Waarom het kasteel het hart van de romantische Wagner had geraakt, wordt meer dan duidelijk wanneer je zelf door het aloude gebouw loopt.

Ga voor meer Wagner in Eisenach naar de Reuter Wagner Villa aan de voet van het kasteel. Een fan van de componist installeerde daar in 1897 de op één na grootste verzameling Wagner-memorabilia. Brieven, posters, foto's, krantenartikelen en originele partituren - hier zijn meer dan 20.000 objecten te vinden.

Kasteel Wartburg in Eisenach

Opmerkingen