Deze pagina aanbevelen:

Voormalig Oost-Duitse grens

Alweer meer dan 25 jaar geleden zijn West- en Oost-Duitsland met elkaar herenigd. De Duitse regio Thüringen lag in Oost-Duitsland. Beleef een stukje unieke geschiedenis en breng een bezoek aan één van de vele grensmusea en gedenkplaatsen. Of wandel de speciale wandel- en fietsroutes langs de Groene Strook en ontdek de unieke natuur in deze voormalige, onbegaanbare grensstrook.

Grensmusea en gedenkplaatsen

Grensmusea en gedenkplaatsen

Diverse grensmusea en gedenkplaatsen herinneren aan de Duitse deling. Er zijn afrasteringen, grensposten en militaire uitrusting te zien, tentoonstellingen vertellen over vluchtpogingen en gedwongen uitzetting. Alle musea bieden themarondleidingen, seminars en leerzame arrangementen.

Verder
De ‘Groene Strook’ ervaren

De ‘Groene Strook’ ervaren

De ‘Groene Strook’, de voormalige grenslijn binnen Duitsland, is een stuk Duitse geschiedenis. In de schaduw van de Todesstreifen (levensgevaarlijke strook langs het IJzeren Gordijn) en in het gebied rondom de grens kon de natuur daarom grotendeels ongestoord zijn gang gaan. Talloze zeldzame dier- en plantensoorten vonden hier een toevluchtsoord. Zo is een waardevol, geïntegreerd biotoopsysteem ontstaan, de zogeheten ‘Groene Strook’ (Grünes Band). Bezoekers kunnen dit gebied het best te voet of op de fiets ontdekken.

Verder
DDR-geschiedenis met en zonder knipoog

DDR-geschiedenis met en zonder knipoog

Ontdek de DDR-geschiedenis met en zonder knipoog, onder andere in het automobielmuseum Eisenach, het Trabantparadijs Weberstedt in het nationaal park Hainich, in de museumbarak ‘Olle DDR’ in Apolda, in het speelgoedmuseum Ilmenau en langs een van de meest indrukwekkende spoorlijnen van Duitsland – de ‘Kanonenbahn’ (kanontransportspoorlijn) in het natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werratal, die per lorrie kan worden verkend.

Verder

Opmerkingen