Deze pagina aanbevelen:

25 jaar Val van de Muur in Thüringen

In 2014 is het alweer 25 jaar geleden dat de Muur is gevallen. Het jaar 2015 zal in het teken staan van de Duitse eenheid. Thüringen grenst aan de deelstaten Nedersaksen, Hessen en Beieren. In Thüringen bevinden zich grensmusea, gedenkplaatsen, wandel- en fietsroutes evenals bijzondere musea die dit thema belichten.

Grensmusea en gedenkplaatsen

Grensmusea en gedenkplaatsen

Diverse grensmusea en gedenkplaatsen herinneren aan de Duitse deling. Er zijn afrasteringen, grensposten en militaire uitrusting te zien, tentoonstellingen vertellen over vluchtpogingen en gedwongen uitzetting. Alle musea bieden themarondleidingen, seminars en leerzame arrangementen.

Verder
De ‘Groene Strook’ ervaren

De ‘Groene Strook’ ervaren

De ‘Groene Strook’, de voormalige grenslijn binnen Duitsland, is een stuk Duitse geschiedenis. In de schaduw van de Todesstreifen (levensgevaarlijke strook langs het IJzeren Gordijn) en in het gebied rondom de grens kon de natuur daarom grotendeels ongestoord zijn gang gaan. Talloze zeldzame dier- en plantensoorten vonden hier een toevluchtsoord. Zo is een waardevol, geïntegreerd biotoopsysteem ontstaan, de zogeheten ‘Groene Strook’ (Grünes Band). Bezoekers kunnen dit gebied het best te voet of op de fiets ontdekken.

Verder
DDR-geschiedenis met en zonder knipoog

DDR-geschiedenis met en zonder knipoog

Ontdek de DDR-geschiedenis met en zonder knipoog, onder andere in het automobielmuseum Eisenach, het Trabantparadijs Weberstedt in het nationaal park Hainich, in de museumbarak ‘Olle DDR’ in Apolda, in het speelgoedmuseum Ilmenau en langs een van de meest indrukwekkende spoorlijnen van Duitsland – de ‘Kanonenbahn’ (kanontransportspoorlijn) in het natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werratal, die per lorrie kan worden verkend.

Verder

Opmerkingen