Deze pagina aanbevelen:

Eeuwenoude kersttradities uit Thüringen

De oorsprong van vele kersttradities ligt in Thüringen. In Weimar stond in 1815 de eerste openbare kerstboom, de eerste glazen kerstballen werden geproduceerd door de glasblazerijen in het Thüringer Woud en het bekende 'O dennenboom' is in deze regio geschreven.

Bekend Duits kerstliedje "O du fröhliche"

Het in Duitsland heel bekende kerstlied 'O du fröhliche', in het Engels ook wel bekend als 'Oh how joyfully', is in 1815 door de geleerde Johannes Daniel Falk uit Weimar geschreven voor zijn weeskinderen. Zijn inspiratie onstond in het oorlogsjaar 1813 toen er een dik pak sneeuw lag en er een onbekend kind aan zijn deur klopte. Het kind had zijn ouders in de oorlog verloren en Johannes Falk hielp hem en zo'n 30 anderen toen hij het 'Opvanghuis voor verwaarloosde kinderen' oprichtte. Met het componeren van het lied wilde hij hun vreugde geven.

Een kerstboom voor iedereen

De droom van een kerstboom voor iedereen werd voor het eerst in Weimar werkelijkheid. In 1815 liet de boekhandelaar Johann Wilhelm Hoffmann in de avond van 23 december een volledig versierde kerstboom opbouwen voor de arme kinderen van de stad. Dit teken van naastenliefde verspreidde zich daarna verder in de wereld en vandaag de dag is de kerstboom niet meer weg te denken in de kerstperiode.

De glasblazers uit het Thüringer Woud

Midden in het Thüringer Woud ligt de glasblazersstad Lauscha, de geboortestad van de glazen kerstballen en de glasblazerij. De legende gaat dat in het jaar 1847 een arme glasblazer uit Lauscha zich geen dure appels en walnoten kon veroorloven en daarom als boomversiering de glazen decoratie verzon. In het opdrachtenboek van een glasblazer uit 1848 is nog een opdracht terug te vinden voor zesduizend kerstballen in verschillende formaten. De Amerikaanse ondernemer Frank W. Woolworth ontdekte de kerstversiering uit Lauscha in 1880 en exporteerde het naar de Verenigde Staten. Zo begon de zegetocht van de kerstbal in de wereld.

Farbglashütte Lauscha

De 'Farbglashütte Lauscha' is een glasblazerij met een eeuwenlange traditie. Halverwege de 19e eeuw werd de onderneming opgericht en het is tot op heden nog altijd het hart van de  glasblazersstad Lauscha. Tijdens een 30 minuten durende tour kunnen bezoekers meer te weten komen over de fijne kneepjes van het glasblazersvak. Aanschouw live hoe gloeiende glazen hompen met de hand negentig meter lang worden getrokken. In de winkel van de glasblazerij is er voor ieder wat wils. Van modern tot traditioneel en van kleurrijk tot verschillende formaten, iedere bezoeker vindt een kerstdecoratie die past. Wie onder begeleiding zijn eigen glazen kerstdecoratie wil maken, kan een keuze maken uit één van de vele workshops.

Opmerkingen