Deze pagina aanbevelen:

Tourtips voor motorrijders

Ontdek per motor de vele keuzemogelijkheden voor motortochten door Thüringen.

Gezamenlijk met de ADAC heeft Thüringen de zes mooiste routes samengesteld. Rijd over slingerende wegen, rustige zijstraten, geniet van heerlijke uitzichten en een veelzijdig landschap.

Rechts en links van de Rennsteig

Start en einde in Eisenach
295 km – ca.7 uur

De tocht langs de Rennsteig is aansprekend en door de hoogteverschillen bijzonder aantrekkelijk. De bosrijke route kruist meermalen de bekende wandelweg en biedt puur bochtenplezier! In totaal wordt de Rennsteig van Thüringen acht keer gekruist. Vanuit de hoogste punten heeft u een geniaal uitzicht over het Thüringer Wald en vele dalen. De tocht voert over vrijwel nieuwe of gerenoveerde wegen en diegenen die van bochten houden, kunnen zich vast gaan verheugen.

Rhön en het westelijke deel van Thüringen

Start en einde in Meiningen
285 km – ca. 6 uur

Deze landschappelijk aantrekkelijke en aansprekende tocht voert voornamelijk over zijstraten waarin stukken voorkomen met prachtige bochten. Hier heeft u een heerlijk wijd uitzicht over het Rhön gebied in  de grensstreek Thüringen/Hessen/Beieren en het groene hart van Thüringen. In het Thüringer Wald loont het om even af te buigen naar de bij fietsers geliefde en vaak bezochte 916,5 m hoge Inselsberg vanwaar u een geweldig uitzicht heeft diep in het Thüringer Wald. De tocht is een aantrekkelijke met omwegen in de natuurparkroute van het zuiden tot het noorden van het Thüringer Wald. De rondreis begint in de theaterstad Meiningen. De stad is direct aan de A71 gelegen en goed bereikbaar vanuit Schweinfurt alsook vanuit het midden en noorden van Thüringen.

Hainich – Kyffhäuserregio

Start en einde in Eisenach
302 km – ca. 7 uur

Over de wegen van de keizers en heersers: ook in het noorden van Thüringen is het prima bochten rijden – tot aan  Dingelstädt rijdt u eindeloze bochten. De route begint met het Kyffhäusergebergte en daarmee een omweg die prachtig is: ingebed in het woud voert de prima weg diep in het deels waterrijk, deels smallle delen naar Kyffhäuser omhoog. Hier is echt alles voor motorrijders! Zo gaat het dan ook verder: de prima wegen voeren in verdere afdalingen tot naar Bad Frankenhausen en keren terug in de laatste tip van het Thüringer bekken – naar Bad Langensalza. Nu worden alle elementen aangesproken in Nationaal Park Hainich: het grootste aaneengesloten loofbomenbos van Duitsland. Een absolute must: het uitzicht van boven op het Boomkronenpad. Deze route is uitstekend voor alleskunners en ervaren motorrijders.

Thüringer Leisteengebergte en Thüringer Zee

Start en einde in Schleiz
310 km – ca. 7 uur

De tocht voert door het natuurpark Thüringer Leisteengebergte tot aan de vijvers van Plothener en biedt een gevarieerd en bijzonder aantrekkelijk landschap. Van het 'land van de duizend meren' (Plothener meren) gaat de rit door de Thüringer Zee en diep ingesneden beekdalen omhoog naar het historische leisteen mijngebied. Het gebied, waar ook nu nog dak – en wandleisteen gewonnen wordt, is markant voor de kleine, idyllische gelegen steden met blauwe leisteendaken en facades. De route doet wat deze belooft: hier ervaart u eindeloze bochten en vergezichten. De tocht is door haar soms erg smalle wegen erg aantrekkelijk. In de buurt van de vijvers van Plothener zijn de wegen deels erg smal en ruw.

Door het grote en kleine woud in het Thüringer Wald in Schwarzatal

Start en einde in Arnstadt
250 km  - ca. 5 ½ uur

Deze route biedt alles: veel bochten, rustige zijpaden, heerlijke uitzichten en cultuur. Het deel door het kleine woud heeft deels bovenstaande ingrediënten. Het stuk met af en toe het 'Alpengevoel' voert over deels smalle, maar goed geasfalteerde zijpaden en biedt vanuit vele punten een heerlijk uitzicht. Van Schleusingen wordt er over een stuk gereden met veel bochten naar de Rennsteig. Hier wordt niet alleen rijplezier geboden over nieuw gebouwde wegen. De tocht kent veel wijde vergezichten over het Middelgebergte van Thüringen. Wie het reservoir van de Goldisthaler pompwerken of de Fröbeltoren Oberweiβbach beklimt, wordt beloond met een prachtig panorama uitzicht. Vanaf Scheibe-Alsbach wordt er afgedaald door een aantrekkelijk Schwarzatal en het voorland van het Thüringer Wald. Vanaf hier laten talrijke historische gebouwen zich graag ontdekken.

Thüringer Holzland en Thüringer Vogtland

Start en einde: A4 AS Magdala
255 km – ca. 6 uur

De tour die door deels het Thüringer Holz– en Vogtland voert is een van de mooiste burchten- en kastelenroutes van de Vrijstaat Thüringen. Het landschap biedt een landelijke idylle en vorstelijke flair. Op vele uitzichtspunten heeft u een indrukwekkend en wijd uitzicht over de regio. Met name de Leuchtenburg in Kahla en het Dornburger slot nodigt uit om er wat langer te vertoeven. Alhoewel de vele bochten zoals die in het Thüringer Wald wel voorkomen in deze tocht missen, is het niet alleen geschikt voor Choppers en recreatieve motorrijders. Voor hen zijn er voldoende omwegen in het nabijgelegen bergachtige Vogtland (Plauen/Sachsen).

Opmerkingen