Deze pagina aanbevelen:

Ga mee naar buiten!

Boomkroonpad in National Park Hainich

Klim boven de hoogste boomtoppen – dit kan op het boomkroonpad van Nationaal Park Hainich. Met een lengte van 530 meter geeft het boomkroonpad inzicht in het unieke ecosysteem van het immense woud van het nationaal park. Het pad bestaat uit touwbruggen, een uitkijktoren en meerdere interactieve punten zodat kinderen meer leren over de omgeving. Vele traptredes leiden uiteindelijk naar een uitkijktoren op 40 meter hoogte waarbij je wordt beloond met een prachtig uitzicht. En vergeet bij terugkomst in het bezoekerscentrum niet om een bezoek te brengen aan de wortelkamer. Deze kamer is gemaakt voor kinderen en geeft een kijkje onder de grond van het machtige woud van Hainich.

Boomkroonpad in het bezoekerscentrum, Thiemsburg 1, 99947 Schönstedt. www.baumkronen-pfad.de

Sprookjesachtige wereld in Saalfeld

Laat je meevoeren in de sprookjesachtige wereld van feeën en natuurgeesten in de Feeëngrotten net buiten de stad Saalfeld. Vele jaren geleden gingen mijnwerkers op zoek naar goud, zilver en andere schatten. Ze vonden zwarte aluinsteen. Nadat de zwarte steen verwijderd was, transformeerde de natuur de grotten in een kleurrijke wereld met druipstenen, vandaag de dag bekend als de Feeëngrotten. Boek een rondleiding met gids om meer te leren over de geschiedenis van de mijn en het leven van de mijnwerkers. In de Feeënwereld boven de mijn kunnen jong en oud het avontuur beleven met elfjes, trollen, feeën en bosgeesten. Er is zoveel te ontdekken in het magische koninkrijk van het ‘Fairy Tree-Top’ Kasteel! Breng ook een bezoek aan het Grottoneum, een interactieve tentoonstelling, waarbij je leert hoe er licht in de mijn ontstond, hoe stalactieten groeien en moleculen dansen. In de grotbioscoop word je meegenomen op een ontdekkingstocht over hoe de feeëngrotten ongeveer 440 miljoen jaren geleden ontstonden.

Saalfelder Feengrotten, Feengrottenweg 2, 07318 Saalfeld. www.feengrotten.de

Wildkatzendorf Hütscheroda

Het Wildkatzendorf Hütscheroda is gelegen in de Werelderfgoedregio Wartburg Hainich, op slechts een steenworp afstand van Kasteel Wartburg en het boomkroonpad. De Europese wilde kat is bijna uitgestorven en in het kleine dorpje Hütscheroda vind je een kleinschalig, interactief informatiecentrum over deze zeldzame kattensoort. Leer waar deze katten nog voorkomen, hoe ze leven en welke projecten er lopen ter behoud van deze katten. Daarnaast vind je een natuurlijke opvang met vier katten. Op deze manier kun je, als je mazzel hebt, oog in oog komen te staan met deze schuwe dieren. 

Wildkatzendorf, Schlossstr. 4, 99820 Hörselberg-Hainich/OT Hütscheroda. www.wildkatzendorf.de

Adelaar- en valkenboerderij Schütz in Kranichfeld

De Niederburg is idyllisch gelegen op een uitloper van rotsen, boven de rivierbedding van de Ilm. De eerste vermeldingen over deze burcht stammen uit het jaar 1147. Sinds 2005 is hier de adelaar- en valkenboerderij gevestigd. In een historische sfeer leer je meer over de vliegkunsten van deze acrobatische roofdieren, onder het motto ‘roofdieren van dichtbij meemaken’. Tijdens de voorstellingen kun je de wendbaarheid van een wurgarend bewonderen, de duikvlucht van grote hoogte van een adelaar, verwonder je over de snelheid van een slechtvalk of laat je verrassen door de geluidloze vlucht van een oehoe, een van de grootste uilen ter wereld. Hoogtepunt van elke show is zonder twijfel het optreden van de andescondor, de onbetwiste koning van de lucht met een spanwijdte van meer dan drie meter.

Adler- und Falkenhof Kranichfeld, Niederburg, 99448 Kranichfeld. www.falkenhof-kranichfeld.de

Berenpark in Worbis

Het ‘Alternative Bärenpark® Worbis’ is een dierenwelzijnsproject dat uniek is in Duitsland en biedt bezoekers de mogelijkheid om beren en wolven in hun natuurlijke omgeving van dichtbij mee te maken. Elf beren en een roedel wolven delen een natuurgebied van 40.000 m². Volg het natuurpad en leer meer over de berensoorten en de misbruik van deze dieren die wereldwijd plaatsvindt. Langs het pad worden kinderen op een interactieve manier aangezet om te onderzoeken. Ook andere dieren leven in het berenpark, bijvoorbeeld wasberen en parkieten. Verder is er ook nog een boerderij met huisdierrassen uit Thüringen, die met uitsterven bedreigd worden. Hier mogen de dieren ook geaaid worden.

Bärenpark Worbis, Duderstädter Str. 36a, 37339 Worbis. www.baer.de

Zee Aquarium in Zella-Mehlis

Het zeeaquarium heeft een oppervlakte van 7800 vierkante meter en heeft 60 aquaria en 5 terraria. Het wordt beschouwd als het grootste en meest aantrekkelijke aquarium van dit soort in Midden-Duitsland. Dieren uit alle verschillende oceanen, zoals haaien, krokodillen, roofvissen en roggen zijn hier te zien. Bijzondere attracties zijn de zwartpunt- en de citroenhaaien. Het grootste bad bevat 1 miljoen liter water. Het voeren van haaien is op zondag om 15.00 uur. Verder is hier ook op de bovenverdieping een ca. 1.200 m² groot krokodillenhuis te bewonderen.

Erlebnispark Meeresaquarium, Beethovenstr. 16, 98544 Zella-Mehlis. www.meeresaquarium-zella-mehlis.de

Exotarium in Oberhof

Fans van exotische en andere kleine dieren komen in het Exotarium in Oberhof zeker aan hun trekken: hier kun je 35 reptiel-, 70 vis- en 40 spin- en geleedpotigen soorten bewonderen, evenals vijf amfibiesoorten. Het niet voor niets het modernste en grootste aquarium en terrarium van Midden-Duitsland. De tentoonstellingsuimte omvat ongeveer 600 vierkante meter in talrijke aquaria, terraria en vitrines. Publiekstrekkers zijn onder andere de netpython, de Indische varaan en het uit 30.000 liter bestaande Amazone aquarium met drie pauwoogzoetwaterroggen. Meer gedetailleerde info vind je in de films en tentoonstellingen die worden vertoond.

Exotarium, Crawinkler Str. 1, 98559 Oberhof. www.exotarium-oberhof.de

Thüringer Zoopark in Erfurt

IIn de "dierentuin met de grote dieren" vind je dieren uit de hele wereld, waaronder olifanten, neushoorns, giraffen, leeuwen en reuzenkangoeroes. Maar ook apen, papegaaien, antilopen en reptielen. De verblijven geven inzicht in de leefwereld van de dieren. Op de leeuwensavanne, in kangoeroeland of de flamingo lagune kun je de dieren van dichtbij bewonderen. En in het damhertenwoud, de kinderboerderij of bij de berberapen en de Bennett kangoeroes worden mens en dier niet door een hek van elkaar gescheiden. Een aantal jaren geleden werden ook nog de Afrikaanse savanne, het lemurenbos en een waterspeeltuin geopend.

Thüringer Zoopark, Am Zoopark 1, 99087 Erfurt. www.zoopark-erfurt.de

Tierpark Suhl

De dierentuin in Suhl is ontstaan uit het voormalige wildreservaat en heeft zich volledig toegelegd op het houden en fokken van bedreigde Europese huisdieren en wilde dieren. Bijna 500 dieren van 100 verschillende soorten hebben hier een thuis gevonden. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld de extreem schuwe lynx van dichtbij observeren of de Europese korhoen bij het baltsen aanschouwen. Enkele jaren geleden is er een nieuw terrarium geopend met baardagamen en blauwtongskink. Daarnaast kunnen kinderen hun hart ophalen bij de biggenboerderij en de ezels, Wallisgeiten en typisch voor Thüringen: de Rhön-schapen.

Tierpark Suhl, Carl-Fiedler-Str. 58, 98577 Suhl. www.tierpark-suhl.eu

Erlebnispark Straußberg - apen van dichtbij

In het noorden van Thüringen, op 12 km afstand van het stadje Sondershausen, ligt een mysterieus bos vol met apen. In het Wildlife Park leven drie bedreigde apensoorten in twee buitenverblijven. Je kunt Marokkaanse berberapen en de uit Madagaskar afkomstige Kattas en Varis bewonderen. Alle dieren leven vrij en zonder hekken. Op deze manier kan je dichtbij komen. Een schatkaart leid je door het Wildlife Park naar de apen en met een beetje geluk kun je ook Bennet kangoeroes zien.

Erlebnispark Straußberg, Unterer Straußberg 6, 99706 Straußberg. www.affenwald.info

Vakantieverblijf Auenland

Of het nu lente, zomer, herfst of winter is in het vakantieverblijf Auenland, er is elk jaargetijde iets te beleven. Het bestaat uit 8 schattige huisjes, die kunnen worden gehuurd. Op 1 mei begint het zomerseizoen en zijn de gratis toegankelijke avonturenspeeltuin "Mystica" en de zomerrodelbaan "Speedy" geopend. Bovendien is het gelegen in de buurt van de Rennsteig, een populaire wandel- en fietsroute en kunnen er dus mooie (dag)tochten worden gemaakt in de omgeving. Gedurende de zomer biedt Auenland bovendien vele muziek-, culturele en sportevenementen voor het hele gezin. In de winter liggen er kilometerslange langlaufpistes om te kunnen langlaufen en skiën. Daarnaast is er de mogelijkheid voor rodelen en alpineskiën.

Feriendorf Auenlad, Zum Burgberg 1, 98673 Waffenrod/Hinterrod. www.feriendorf-auenland.de

Attractiepark Possen

Midden op de bergrug van de Hainleite bij Sondershausen, werd het jachtslot Possen tussen 1730 en 1736 gebouwd. Tegenwoordig staat het bekend als attractiepark voor gezinnen, waar je ook kunt overnachten. Het complex is opgebouwd uit verschillende onderdelen: een uitkijktoren, kinderboerderij, 2 klimparken waarvan ook een voor de kleine kinderen en een dierentuin met bruine beren, edelherten, stokstaartjes, Bennett kangoeroes, paarden en andere dieren. 

Freizeit- und Erholungspark Possen, Auf dem Possen 1, 9976 Sondershausen. www.possen.de

Sprookjesbos in Saalburg

Voor gezinnen met jonge kinderen is het sprookjesbos een onvergetelijke ervaring. De ogen van kinderen worden groot als ze het grootste heksenhuis van Europa zien of Assepoester of de zeven dwergen in de sprookjestuin tegenkomen. Een reuzenglijbaan, klimkasteel, een springkussen en een draaimolen maken het plezier compleet. Maar vergeet de kinderboerderij niet! Hier vind je schapen en geiten, eekhoorns maar ook een damhertenpark.

Märchenwald, Dornbachgrund 1, 07929 Saalburg.

Recreatiepark mini-a-thür

In het pretpark ‘mini-a-thür’ in Ruhla, niet ver van de Rennsteig, kun je op een schaal van 1:25, op een oppervlakte van 18.000 vierkante meter, de belangrijkste culturele en historische monumenten van Thüringen bewonderen. Of het nu het Wartburg Kasteel in Eisenach, de Wilhelmsburcht in Schmalkalden of het kasteel van Molsdorf is - meer dan 100 modellen laten de Duitse regio Thüringen in het klein zien. Spoorwegfanaten krijgen ook waar voor hun geld: vijf treinstations nodigen uit om te blijven staan en de passerende treinen te bewonderen. Vooral het nabouwen van de bergtrein in Oberweißenbach en het treinstation van Altenburg was bijzonder. Kleine bezoekers kunnen naar hartelust ravotten in een avonturenspeeltuin. Op een kleine vijver is het mogelijk om met op afstand bestuurbare modelboten te varen en racers in de dop kunnen enkele rondes rijden op een mini-scooterbaan.

Freizeitpark mini-a-thür, Geschwister-Scholl-Str. 32, 99842 Ruhla. www.mini-a-thuer.de

Kabouterpark in Gräfenroda

Niet ver van de geboorteplaats van 's werelds eerste tuinkabouter in Gräfenroda in het Thüringer Woud, hebben zijn familieleden hier een waar paradijs gecreëerd. Tijdens een rit met het toeristentreintje door de tuin van 5000 vierkante meter vind je bijna 2500 tuinkabouters in alle kleuren en variaties. Of het nu bij de dwergboom is of bij de dwergschool, de kleine wezens zijn overal. In het huis van de dwergen is het Thüringer tuinkaboutermuseum gevestigd en een kabouterwinkel en kabouterzaal, waar een speciale tentoonstelling wordt getoond. 

Zwergen-Park, Brotteroder Str. 55, 98596 Brotterode-Trusetal. www.zwergen-park.de

Opmerkingen