Deze pagina aanbevelen:

Rennsteigfietsroute

De Rennsteig fietsroute loopt voor een deel over de beroemde Rennsteig-Kammweg en deels over paralelwegen. De route kan deels uitdagend zijn.

Na Oberhof volgt een uitzicht over de toppen van het Thüringer Woud.

De grote 'R' (van Rennsteig) leidt fietsers en wandelaars over Duitslands bekendste langeafstandroute.

Zo'n 300 historische 'grensstenen' zijn te vinden langs de Rennsteig route. Ze markeren de grenzen tussen voormalig vorsten- en hertogdommen.

Rennsteigfietsroute - de klassieker voor actievelingen

Weidse cultuurlandschappen en historische plaatsen zijn kenmerkend voor deze 200 km lange route van Hörschel bij Eisenach door de natuurparken Thüringer Woud, Frankenwoud en het Thuringer leisteengebergte/Obere Saale naar Blankenstein. Een fietser met sportieve ambities komt op rustieke bos- en weidepaden langs bezienswaardigheden zoals de Wartburg bij Eisenach, Ruhla met het miniatuurpark ‘Minia-thür’, de Grote Inselsberg bij Brotterode of het bergmeer Ebertswiese bij Floh-Seligenthal.

De route gaat verder naar Oberhof, de bekendste wintersportplaats van Thüringen, met zijn sportgelegenheden en de Rennsteigtuin. Via het kuuroord Masserberg kom je in de glasblazersstad Neuhaus am Rennweg met haar beroemde houten kerk. Hiervandaan is het de moeite waard om een kleine omweg te maken naar Lauscha, de wieg van de kerstboomversierselen of naar het klimpark in Steinach.

Voordat je in Blankenstein bij Selbitz de fraaie tocht beëindigt, rijdt je bij Lehesten langs de leisteen, het ‘blauwe goud’ van de regio. De Rennsteigfiets- & wandelroute vormt eennetwerk met de Werradal-, Saale-, Ilmdal- en Gerafietsroute alsook met de Euregio Egrensis.

De route is geschikt voor fietsers met sportieve ambities.

Totale lengte: 200 km
Lengte in Thüringen: 186 km
Beginpunt in Thüringen: Hörschel, dichtstbijzijnde halte Hörschel
Eindpunt in Thüringen: Blankenstein, dichtstbijzijnde station in Blankenstein
Hoogtemeters: + 4186 m / – 3961 m
Hoogteverschil: 196 tot 942 m boven de zeespiegel
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot zwaar
Gesteldheid van het pad: asfalt/verharde paden: 80 km, bospad: 120 km

Opmerkingen