Deze pagina aanbevelen:

Regionale fietsroutes

Door Thüringen lopen 56 regionale fietsroutes die de mogelijkheid geven de indrukwekkende natuurparken en historische steden te ontdekken. Soms zijn ze gekoppeld aan een thema. Routes voor één dag of combineer ze voor meerdaagse tochten. Op deze pagina worden een aantal routes beschreven.

In Arnstadt had Johann Sebastian Bach zijn eerste aanstelling als organist. Het Bachmonument toont de jonge muzikant in een ongewoon lastige pose.

De kerk in Gelmeroda bij Weimar behoort tot de bekendste bezienswaardigheden langs de Feiningerfietsroute.

In Nationaal Park Hainich doorkruist de gele route uitgestrekte beukenbossen en geeft zo een kijkje in een weelderige natuur.

De Kyffhäuser regio is een fascinerende combinatie van geschiedenis en natuur. De fietsroute maakt precies een ronde door het gebied.

Vacha langs de Rhönfietsroute lag ooit aan de Via Regia, een oude handelsroute die dwars door Europa voerde.

Onderweg naar de oorsprong: Bach belevenisfietsroute

Deze fietsroute voert door dorpen en landschappen die vorm gaven aan de kindertijd en jeugd van een van de grootste muzikanten allertijden. De wortels van de Thüringse Bachfamilie liggen in Wechmar, waar zich aan het einde van de 16e eeuw Veit Bach, de overgrootvader van Johann Sebastian Bach, vestigde. Johan Sebastian Bach zelf verhuisde in 1695 naar zijn grote broer in Ohrdruf en studeerde hier 5 jaar aan het lyceum. In Arnstadt kreeg J. S. Bach in 1703 zijn eerste aanstelling als organist van de Nieuwe Kerk en in het nabijgelegen Dornheim trouwde hij vier jaar later zijn nicht Maria Barbara.

Het zijn echter niet alleen de aan Bach gerelateerde plaatsen die deze fietsroute de moeite waard maken. Het zijn ook de landschappen die het verbindt: de glooiende heuvels van de Mühlberg regio met de beroemde burchten de 'Drei Gleichen' genaamd, het Geradal in het oosten, de noordelijke hellingen van het Thüringer Woud en de Rennsteig in het zuiden.

Lengte: 69 kilometer
Begin- en eindpunt: Ohrdruf (alternatieven Arnstadt, Mühlberg of Wechmar)
Hoogtemeters: 257 tot 509 meter
Moeilijkheidsgraad: licht tot middel

Inspiratie zoeken in het landschap van Weimar: Feininger-fietsroute

De Duits-Amerikaanse schilder Lyonel Feininger reisde in 1906 voor de eerste keer naar Weimar en werd in 1919 aangesteld als leraard aan de nieuw gestichte Bauhausschool. Gedurende drie decennia ging Feininger te voet of per fiets door het landschap rondom Weimar. Daar vulde hij zijn schetsboeken met ontelbare kerken, bruggen en dorpskernen, waaruit later vele, beroemde kunstwerken ontstonden.

De 28 kilometer lange fietsstocht door het land van Weimar volgt de sporen van de kunstenaar. Op verschillende plaatsen vind je glasplaten met schetsen van Feininger, vaak met een direct uitzicht op wat hem inspireerde. De tour gaat van Weimar via Niedergrunstedt, Gelmeroda, Possendorf, Vollersroda en Mellingen weer terug naar Oberweimar. In Gelmeroda is een bezoek aan de kerk de moeite waard om een tentoonstelling van werk van Feininger te bekijken. Deze is dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur geooend. 

Lengte: 28 km
Begin- en eindpunt: Weimar
Hoogteverschil: 220 tot 340 meter boven NAP
Gesteldheid van het pad: 21 km asfalt, 7 km grind

Op pad in een Europese jungle: de gele route in Nationaal Park Hainich

De gele route van het nationaal park loopt van Creuzburg aan de Werra door Nationaal Park Hainich naar de tuinenstad Bad Langensalza. In Creuzburg sluit de route aan op de Werradal fietsroute. Over weinig bereden landweggetjes gaat het naar Bischofroda met een leuke oude dorpskern en een slot. Terwijl je licht klimt vervolg je de route naar Berka vor dem Hainich en door het 'Lange dal' richting Craula. Langs de kant van de weg zie je de mooiste planten waaronder vele soorten orchideeën en in mei vult de lucht zich met de geur van wilde knoflook.

Na Craula bereik je al snel de parkeerplaats Thiemsburg waar de ingang naar het nationaal park zich bevindt. Een van de bekendste attracties van Nationaal Park Hainich is het boomkronenpad met een lengte van circa 530 meter. Beelden, hangbruggen, klimelementen en een adembenemend uitzicht van het 40 meter hoge uitkijkplatform maken het een onvergetelijk bezoek. Aan het einde van de route ligt het kuuroord Bad Langensalza, beroemd om zijn tuinen. Bad Langensalza is goed met het openbaar vervoer bereikbaar en je kunt je fiets zowel in de bussen als in de trein meenemen.

Lengte: 37 km
Beginpunt in Thüringen: Creuzburg
Eindpunt in Thüringen: Bad Langensalza
Hoogteverschil:: 200 tot 475 m boven NAP
Moeilijkheidsgraad: middel
Gesteldheid van de route: 13,7 km asfalt, 2,3 km klinkers, 10,7 km grindweg, 10,3 km bosweg

UNESCO Wereldnatuurerfgoed Hainich

Nationaal Park Hainich maakt deel uit van de beukenbossen van Midden-Europa en staat sinds 2011 op de lijst van UNSESCO Wereldnatuurerfgoed. Het park strekt zich uit over 16.000 hectare en is daarmee het grootste aaneengesloten loofbos van Duitsland. De in de rest van Duitsland zeldzaam geworden wilde kat heeft hier nog zijn thuis. Een tentoonstelling leert je meer over deze schuwe bosbewoners en een groot Europees project ter bescherming van de wilde kat. In een opvangcentrum kun je oog in oog komen te staan met enkele katten. Een andere belangrijke attractie in het park is het boomkronenpad. Deze slingert door de toppen van de boomreuzen en geeft een nabij kijkje in dit bijzondere ecosysteem. Het bezoekerscentrum van het park is het hele jaar geopend. Van april t/m oktober van 10 tot 19 uur en van november t/m maart van 10 tot 16 uur. Meer informatie is te vinden op de website van het nationale park.

Een legendarische geschiedenis: de Kyffhäuserfietsroute

De Kyffhäuser is een klein hoogland ten zuidoosten van het Harzgebergte en is verbonden met de middeleeuwse Duitse geschiedenis. De ruïnes van het keizerlijke kasteel Kyfhausser en het paleis Tilleda getuigen hiervan. Net als het 81 meter hoge Kyffhäusermonument ter nagedachtenis aan keizer Barbarossa en keizer Wilhelm I.

De bijna 40 kilometer lange Kyffhäuserfietsroute loopt van kuuroord Bad Frankenhausen door de bizarre rotslandschappen van de zuidelijke Kyffhäuser en de prachtige boomgaarden van de Goldene Aue. Een bijzonder natuurfenomeen elk jaar in de herfst zijn de ongeveer 30.000 kraanvogels die op hun weg naar het zuiden uitrusten op het Kelbra stuwmeer. De Kyffhäuserfietsroute sluit aan op de Harzroute.

Lengte: 36 km
Beginpunt in Thüringen: Ichstedt
Eindpunt in Thüringen: Ichstedt
Hoogteverschil: 138 tot 264 m boven NAP
Moeilijkheidsgraad: middel
Gesteldheid van de route: 36 km asfalt

Keizer Barbarossa en de Kyffhäuser

Keizer Frierich I. 'Barbarossa (1122-1190) is omgeven door talrijke verhalen en legendes. Ze ontstaan in tijden van oorlogen en onzekerheid. Zo ging over Keizer Barbarossa de legende dat hij ergens in de bergen in een constante slaap was. Hij zat daar in een ivoren stoel aan een grote marmeren tafel.  Zijn baard groeide zo hard dat deze door de tafel heen groeide tot op zijn voeten. Elke honderd jaar werd hij wakker en stuurde dan de dwerg Alberich op pad om te kijken of de raven nog rondom de bergen vlogen. Als dit het geval was moest hij weer honderd jaar slapen. Toen zijn baard helemaal om de tafel heen gegroeid was kwam het wachten tot een einde. Een arend steeg op de lucht in en verjaagde de raven. De keizer ontwaakte en keerde met zijn volgelingen terug naar de bewoonde wereld waar hij weer orde en vrede in zijn rijk schiep. Aansluitend op deze legende draagt de in 1865 in de Kyffhäuser ontdekte grot de naam Barbarossagrot. Dit is één van de wereldwijd slechts twee gipsgrotten en heeft een grootte van 13.000 m2. Informatie vind je op website van het natuurpark Kyffhäuser.

Land van de weidse uitzichten: Rhönfietsroute

Beukenbossen, open hoogvlakten met weiden en weilanden en heldere beekjes in rustige dalen maken de Rhön tot 'het land van de weidse uitzichten'. De Rhönfietsroute verbindt de drie 'Bundesländer' binnen het UNESCO-Biosfeerreservaat Rhön. De start in Thüringen is in Bad Salzungen. Het welness complex SOLEWELT is daar een stop waard. Langs de Werra voert de route over de Krayenberg bij Tiefenort (een flinke klim) naar Merkers. Tip is om hier de belevenis mijn op 750 meter diep te bezoeken. Via Dorndorf, met een fietsherberg en een verbinding met de Feldadalfietsroute, gaat het verder naar Vacha met de bezienswaardige Burg Wendelstein. De route brengt je langs verschillende Rhöndorpjes, in de buurt van het Keltendorp Sünna en in Geisa. Deze stad lag van 1945 tot 1989 direct aan de West-Oost-Duitse grens en daarmee in het middelpunt van de Koude Oorlog. Je kunt je over dit belangrijke stuk Duitse en Europese geschiedenis laten informeren in het 'Hause der Geschichte' in Geisa en bij gedenkpunt Point Alpha.

Lengte in Thüringen: 46 km (totale lengte 180 km)
Beginpunt in Thüringen: Bad Salzungen
Eindpunt in Thüringen: Motzlar
Hoogteverschil: 220 tot 321 meter boven NAP
Moeilijkheidsgraad: licht
Gesteldheid van de route: 43 km asfalt, 3 km bosweg

Opmerkingen