Deze pagina aanbevelen:

Orkesten met langdurige tradities

De langdurige politieke fragmentatie van Thüringen is er ‘de schuld’ van: eeuwenlang was de regio verdeeld in verschillende kleine staten bestuurd door verschillende soevereinen die allemaal van muziek hielden en hun eigen hoforkesten wilden. Na verloop van tijd ontstonden er vele mooie ensembles die het muzikale landschap van de regio vormden. Sommigen verwierven zelfs een internationale reputatie.

Het begon met het Weimar hoforkest in 1491, nu de staatskapel Weimar. Dit kwam voort uit een nog ouder Weimar-ensemble en werd toen verantwoordelijk voor het muzikale entertainment van het Weimar hof. Opmerkelijke muzikanten die met het orkest werkten, waren Johann Sebastian Bach, Franz Liszt, Richard Wagner, Hector Berlioz en Richard Strauss. De connectie van Franz Liszt met het orkest en met Weimar was zo sterk dat de beroemde Weimar Muziekacademie naar hem werd vernoemd. Het orkest heeft haar thuis in het DNT Weimar (Duits nationaal theater).

Het Meiningen hoforkest werd opgericht in 1690. Verschillende leden van de Bachfamilie waren dirigenten in Meiningen. Het orkest kreeg internationale bekendheid in de tijd van Liszt en Wagner en werkte samen met Johannes Brahms, Richard Strauss en Max Reger. Toen Reger zijn baan als dirigent in Meiningen begon, zei hij: ‘Er is maar één orkest voor mij: Meiningen.’ Het thuis van het orkest is nog steeds het Meiningen Theater, wiens reputatie net zo fantastisch is als die van het orkest.

Het Loh Orkest werd opgericht aan het prinselijk hof van Sondershausen in 1600. De vroege dagen zijn verbonden met Michael Praetorius. Later leidde Max Bruch in het midden van de 19e eeuw het ensemble en schreef hij in deze periode zijn beroemde vioolconcert in G-mineur. Tegenwoordig treedt het orkest regelmatig op in het Nordhausen Theater en iedere zomer tijdens het zeer populaire Sondershausen Palijs Festival.

Opmerkingen