Deze pagina aanbevelen:

Traditionele markten en festivals in Thüringen

Kleurrijk, zorgend voor reuring en een en al vrolijkheid. Dat zijn de traditionele markten en festivals in Thüringen, hier leer je het echte Thüringen kennen. En goed eten behoort ook tot één van de tradities van deze regio. Het bier vloeit rijkelijk net als de wijn, uiteraard met muziek, dans en ander vermaak. Welke markten en festivals mag je zeker niet missen?

 

Krämerbrückenfestival in Erfurt

Jaarlijks viert Erfurt in het derde weekend van juni het Krämerbrückenfestival. De Krämerbrücke is één van de iconen van de stad Erfurt en gedurende het festivalsweekend herleven de Middeleeuwen met traditionele lekkernijen, jongleurs en andere artiesten. Handelaren bieden hun waren aan, luister naar muziek uit vervlogen tijden, dans en laat het bier en de wijn vloeien. Eén van de hoogtepunten is de grote vuurwerkshow op zaterdag op het Domplein.

Uienmarkt in Weimar

De uienmarkt in Weimar is het oudste volksfeest in Thüringen en het wordt jaarlijks in het tweede weekend van oktober gevierd. Drie dagen lang staat de 'bol met zeven rokken' centraal.
De historie van dit festival voert terug naar 1653, toen het een 'Viehe- und Zippelmarckt'was. Er lagen toen niet alleen maar uien: er werden ook selderij, mierikswortel, Knoflook, prei, majoraan en andere groente- en kruidensoorten verkocht. Hiermee konden de 5000 inwoners van Weimar zich voorbereiden op de winter. Kenmerkend voor het huidige festival zijn de ontelbare kraampjes met bonte uiendecoraties tot het eten van de vers gebakken uiencake met daarbij een jonge seizoenswijn, ook wel Federweißer genoemd. Door de hele stad vind je bovendien muziekpodia waar een afwisselend programma voor een echte feeststemming zorgt. Meer informatie? weimar.de

Wijnfeesten in Thüringen

In Thüringen wordt niet alleen wijn verbouwd maar ook graag gedronken. De wijnfeesten, die vooral in de nazomer en herfst plaatsvinden, zijn ook onder lokale inwoners erg geliefd. Bad Sulza heeft één van de bekendste wijnfeesten. Niet verwonderlijk omdat het ook in de typische wijnbouwregio, Saale-Unstrut, ligt.
In 2018 vindt dit van 17 tot 19 augustus plaats. Bezoek een maand later, op 29 en 30 september, het nabijgelegen Sonnendorf voor het Federweißer wijnfeest. Hier proef je dan traditioneel de jonge seizoenswijn.
Van 6 tot 9 september verzamelen duizenden wijnliefhebbers zich in het centrum van Erfurt voor het wijnfeest. De stad Weimar viert eind augustus met een wijnfestival de geboortedag van de bekende dichter Johann Wolfgang von Goethe. Vlak voor het voormalige woonhuis van Goethe am Frauenplan, dat vandaag de dag onderdeel is van het Goethe-museum.

Rijk aan tradities:

In vele steden in Thüringen wordt waarde gehecht aan oude gebruiken en gewoonten, die vol trots gedeeld worden tijdens één van de vele festivals.
De volgende feesten behoren tot de meest geliefde van de regio:

 • Sommergewinn in Eisenach, de legendarische Frau Sunna begroet het voorjaar met een parade door de stad. Eind maart.
 • Gothardus Feest in Gotha, met een historische parade en traditionele markt met ambachten. Begin mei.
 • Rolandsfeest in de oude rijksstad Nordhausen. Half juni.
 • Feeënfeest in Saalfeld, de stad van de Feeëngrotten. Feest met feeën, elfen en trollen: geschikt voor de hele familie. Eind juni.
 • Lichtfeest in het egapark van Erfurt met lichtinstallaties en vuurwerk. Half augustus.
 • Barokfeest in Slot Friedenstein in Gotha. Feest bol van barokke kostuums. gefeiert wird in barocken Kostümen, Ende August
 • Dahliafeest in Köstritz. De dahliakoningin wordt gekozen, omlijst door een veelzijdige muziekprogrammering. Begin september.

Keramiekmarkten in Thüringen

Het traditionele keramiekambacht leeft volop in Thüringen. Jaarlijks in het tweede weekend van maart wordt de 'Open dag in het teken van keramiek' gevierd. In heel Thüringen nodigen keramiekwerkplaatsen je uit om bij de meesters het werk te bewonderen of zelf aan de slag te gaan. Uiteraard is er ook de gelegenheid om mooie traditionele
keramieke producten te kopen. Bijzonder bekend is de pottenbakkersstad Bürgel vanwege het kenmerkende blauwe aardewerk met witte patronen. Deze maar ook vele andere producten vind je op een van de talrijke keramiekmarkten in Thüringen, die verspreid over het jaar georganiseerd worden.
Voorbeelden van populaire markten zijn:

 • Erfurt, half april
 • Ilmenau , begin mei
 • Gera , eind mei
 • Bürgel, half juni
 • Jena, eind juli
 • Weimar, begin september

Opmerkingen