Deze pagina aanbevelen:

Lange afstand fietsroutes

Een aantal fietsroutes in Thüringen doorkruist (bijna) de hele regio of zelfs meerdere regio's in Duitsland. Het zijn tochten waar u meerdere dagen voor kunt uittrekken met prima overnachtingsmodelijkheden onderweg. Lees hieronder meer over deze routes.

De Saale fietsroute loopt stroomafwaarts van de waterbronnen in het Thüringer leisteengebergte tot in de wijnregio rondom Bad Sulza

Het barokke slot Molsdorf aan de zuidelijke kant van Erfurt behoort tot de hoogtepunten van de Gera fietstroute.

De Ilmdal fietsroute verbindt natuurervaringen met culturele hoogtepunten. De route loopt onder andere door Weimar met zijn taltijke UNESCO-wereldergoed plekken.

De Unstrut-Werra fietsroute voert langs de oude rijksstad Mühlhausen, waarvan het oude stadscentrum bijna volledig bewaard gebleven is.

De Werradal fietsroute start bij de bronnen van de rivier en loopt door de wilde en romatische kloof van de Werra tussen Creuzburg en Treffurt.

Werradalfietsroute - volg het spoor van de rivier

200 km van de Werradalfietsroute loopt door Thüringen. Het beginpunt is bij de bronnen van de rivier de Werra in het Thüringer Woud. Via Hildburghausen ga je naar het klooster Veßra. De vakwerkhuizen van het Hennebergisch museum zijn prachtig om te zien. Langs de theaterstad Meiningen en Walldorf gaat de tocht naar Bad Salzungen. Indrukwekkende overblijfselen van de zoutmijn maar ook de ongerepte natuur, maken van je volgende etappe naar Hörschel een ware belevenis. Het is de moeite waard om vanaf hier een kleine omweg te maken naar Eisenach via de Hercules-Wartburg fietsroute. Met in de verte uitzicht op de Creuzburg, die hoog uitsteekt boven het gelijknamige vakwerkstadje. Vanaf de historische zandsteenbrug bereik je via de gele fietsroute het Boomkronenpad in het Nationaal Park Hainich. Hier begint het wilde en romantische Werradal met zijn onwaarschijnlijke orchideeënrijkdom. De imposante burcht Normannstein steekt hoog boven Treffurt uit. Er tegenover staat de Heldrastein met de toren van de Duitse Eenheid, ook wel de koning van het Werradal genoemd. Tijdens de route heb je altijd zicht op de rivier de Werra. Eindbestemming is Hann Münden.

De fietsroute is geschikt voor gezinnen, natuurliefhebbers en toerfietsers.

Totale lengte: ca. 300 km
Lengte in Thüringen: ca. 200 km
Beginpunt in Thüringen: Rechtstreekse aansluiting op de Zuid-Thüringen spoorlijn (SüdThüringenBahn) vanaf het station Eisenach naar Neuhaus am Rennweg. Dagelijks om de twee uur.
Eindpunt in Thüringen: Lindewerra, dichtstbijzijnde station in Bad Sooden-Allendorf 7 km, Cantus en het regionale spoor (DB Regio) naar Eichenberg resp. Erfurt
Hoogtemeters: + 1349 m / – 1959 m
Hoogteverschil: 830 tot 150 m boven de zeespiegel
Moeilijkheidsgraad: licht, gemiddeld tot zwaar
Gesteldheid van het pad: asfalt: 170 km, grind: 30 km

Gerafietsroute - de stedelijke tocht

Deze route van in totaal 75 km begint in het UNESCO-biosfeerreservaat Thüringer Woud, op een hoogte van 916 meter (rechtstreekse aansluiting op de Rennsteigfiets- & wandelroute). Daarvandaan ga je omlaag via Elgersburg naar Geraberg met het Duitse thermometermuseum. Via Plaue kom je in Arnstadt, de oudste plaats in Thüringen. In Arnstadt woonden meerdere generaties van de familie Bach. Johann Sebastian Bach was organist in de Bachkerk. Hier kon hij de tijd tussen de kerkdiensten gebruiken om te componeren en zijn, zijn eerste werken ontstaan. Bezoek Europa's grootste poppenstad ‘Mon Plaisir’, het stadsmodel ‘Arnstadt rond 1740’ in het oudste tuinhuisje van Thüringen of de trouwkerk van J. S. Bach in het nabijgelegen Dornheim. Voor stoomtreinliefhebbers heeft het spoorwegmuseum bijzondere schatten in petto.

Na het slot Molsdorf bereik je Erfurt, de hoofdstad van Thüringen. Tot de vele toeristische attracties behoren het unieke ensemble van de St. Mariadom en de St. Severikerk, de citadel Petersberg, de langste compleet bebouwde en bewoonde brugstraat van Europa – de Krämerbrücke, het raadhuis en het evangelische augustijnerklooster, waar Martin Luther studeerde. Op de laatste kilometers van de tocht verken je het beschermde natuurgebied bij Kühnhausen en het barokke kasteel in Gebesee.

De fietsroute komt uit op het Unstrutfietspad en is geschikt voor gezinnen, cultuurliefhebbers en toerfietsers.

Totale lengte: 75 km
Lengte in Thüringen: 75 km
Beginpunt in Thüringen: Schmücke/Gehlberg, dichtstbijzijnde station in Gehlberg 4 km
Eindpunt in Thüringen: Gebesee, dichtstbijzijnde station in Ringleben 1 km
Hoogtemeters: + 713 m / – 1475 m
Hoogteverschil: 950 tot 200 m boven de zeespiegel
Moeilijkheidsgraad: licht tot gemiddeld
Gesteldheid van het pad: asfalt: 45 km, grind: 21 km, bospad: 9 km

Ilmdal fietsroute – natuur en historie

Start in het UNESCO-biosfeerreservaat Thüringer Woud en fiets via Ilmenau naar Langewiesen, met een voor het publiek opengestelde mijn. Vlak voor Stadtilm is het de moeite waard om een uitstapje naar Singen te maken naar de kleinste bierbrouwerij van Thüringen. Via Stadtilm (stad van de zeven wonderen), Kleinhettstedt (kunst- en mosterdmolen) en Dienstedt (Karstgrot) kom je in de twee-burchten-stad Kranichfeld (Baumbachhuis, Oberschloss, valkerij).

Een aanrader is een uitstapje naar het nabijgelegen stuwmeer Hohenfelden met een klimbos en Avenida Thermen. Verder gaat het via het kuuroord Bad Berka naar de UNESCO-werelderfgoedstad Weimar. Bekend geworden door de schrijvers Goethe en Schiller en door de oprichting van het Bauhaus – de revolutionaire designschool van de 20e eeuw. De volgende plaatsen op de etappe zijn Tiefurt met een slot en park evenals Oßmannstedt met het Wielandgoed. De historische oliemolen en de fietskerk in Eberstedt nodigen uit tot een pauze. Met de Toskana Thermen en een kopie van het tuinhuis van Goethe heeft Bad Sulza iets unieks te bieden. In Kaatschen-Weichau, het eindpunt van deze tocht, kun je gelijk de Saale fietsroute nemen.

De fietsroute is zowel geschikt voor natuur- en cultuurliefhebbers als voor gezinnen en toerfietsers.

Totale lengte: 123 km
Lengte in Thüringen: 123 km
Beginpunt in Thüringen: Allzunah am Rennsteig, dichtstbijzijnde station in Ilmenau
Eindpunt in Thüringen: Kaatschen-Weichau, dichtstbijzijnde station in Großheringen 1,5 km
Hoogtemeters: + 677 m / – 1306 m
Hoogteverschil: 750 tot 120 m boven de zeespiegel
Moeilijkheidsgraad: licht tot gemiddeld
Gesteldheid van het pad: asfalt/stenen/betonnen bestrating: 96 km, grind: 16 km, klinkers: 11 km

www.ilmtal.radweg.de

Saalefietsroute - soms ongerept, dan weer idyllisch

In Thüringen begint de Saale fietsroute in het plaatsje Sparnberg in de buurt van de voormalige Duitse binnengrens. Te midden van het unieke middelgebergtelandschap kom je uiteindelijk via de Bleilochdam in het recreatieoord Saalburg. Attracties voor kinderen zijn hier het sprookjesbos, het klimbos en de zomerrodelbaan. Tijdens een rondvaart met een passagiersschip kunnen bovendien de flora en fauna van het grootste Duitse stuwmeer verkend worden.

Slot Burgk met het Silbermannorgel, het waterkrachtmuseum Ziegenrück en het op fjorden lijkende landschap van het Hohenwartestuwmeer zijn indrukwekkende tussenstops op weg naar Saalfeld. Hier vind je feeëngrotten, de kleurrijkste grotten ter wereld. Via Rudolstadt met het slot Heidecksburg kom je in Uhlstädt. Het varen op vlotten is hier een lange traditie, die uitgelegd wordt in het speciale vlotvaartmuseum. Hoog boven het Saaledal troont de Leuchtenburg, voordat het fietspad verder loopt door de levendige lichtstad Jena met het Zeissplanetarium en langs de kastelen van Dornburg. De laatste kilometers naar Camburg worden de wijngaarden van kleinschalige wijnboeren talrijker.

In Kaatschen-Weichau sluit deze route aan op de Ilmdalfietsroute en in Blankenstein op de Rennsteigfiets- & wandelroute. Het Thuringse deel van het fietspad is in de bergregio's, met soms steile beklimmingen en afdalingen, voor ambitieuze sportieve fietsers. Tussen Saalfeld en Kaatschen-Weichau is het traject met alleen nog kleine heuvels gezinsvriendelijk.

Totale lengte: 403 km
Lengte in Thüringen: 180 km
Beginpunt in Thüringen: Sparnberg, dichtstbijzijnde station in Blankenstein
Eindpunt in Thüringen: Kaatschen-Weichau, dichtstbijzijnde station in Großheringen 1,5 km
Hoogtemeters: + 3690 m / – 4016 m
Hoogteverschil: 120 tot 550 m boven de zeespiegel
Moeilijkheidsgraad: licht tot zwaar
Gesteldheid van het pad: asfalt: 246 km, grind: 128 km, bospad: 29 km

www.saaleradweg.de

Unstrut-Werra fietsroute - van rivier naar rivier

Met een lengte van 113 km verbindt deze fiets- & wandelroute de rivieren Unstrut en Werra. Beginpunt is de oude zoutstad Artern (deelgemeente Schönfeld). Bij de fietsersbrug sluit de Unstrut-Werra fietsroute aan op de Unstruten Kyffhäuserfietsroute. De route loopt door de kuurstad Bad Frankenhausen (tip: maak een omweg en bezoek het panoramamuseum met het monumentale schilderij van prof. Tübke). Via Rottleben (tip: maak ook hier een omweg en bezoek de Barbarossagrot en de orangerie Bendeleben) naar de muziek en bergstad Sondershausen. Hier bevindt zich de oudste begaanbare kalimijn ter wereld. Rijdend langs het attractiepark Possen bereik je via Ebeleben de voormalige rijksstad Mühlhausen met de Mariakerk en Thomas-Müntzer monument. In de Divi Blasii kerk heeft Johann Sebastian Bach gewerkt. De route gaat verder via Oberdorla. Hier ben je vlak bij het geografische middelpunt van Duitsland. Door het Langulaerdal loopt de fietsroute tot aan het oude station Heyerode, het hoogste punt van het traject. Vanuit Diedorf ga je via de burchtruïne Normannstein in de buurt van Treffurt naar Heldra (Hessen). Hier sluit de Unstrut-Werra route aan op de Werradalfietsroute. Vanaf Treffurt gaat er dagelijks een transferbus met gratis fietsvervoer naar de stations Eisenach en Eschwege.

De Unstrut-Werra fietsroute loopt met een beperkt aantal hellingen over een voormalige spoordijk. Stenen paden en asfalt wisselen elkaar af. Het fietspad is geschikt voor gezinnen, natuurliefhebbers en toerfietsers.

Totale lengte: 113 km
Lengte in Thüringen: 112 km
Beginpunt in Thüringen: Artern, OT Schönfeld, dichtstbijzijnde station in Artern 4 km
Eindpunt in Thüringen: Diedorf
Hoogtemeters: + 1032 m / – 932 m
Hoogteverschil: 121 tot 427 m boven de zeespiegel
Moeilijkheidsgraad: licht tot gemiddeld
Gesteldheid van het pad: 48 km over de voormalige spoordijk met beperkt aantal hellingen, overwegend asfalt afgewisseld met stenen paden

Opmerkingen