Deze pagina aanbevelen:

Klimmen, klauteren en meer avontuurlijke activiteiten

Ga op avontuur in de natuur van Thüringen. Klimmen, quad rijden, kanoën of tubing in de zomer - het kan allemaal.

Klimparken

In Thüringen kun je de hoogte in. Klimparken en klimwanden maar ook op de bijna 1000 meter hoge berg, Schneekopf worden avontuurlijke klimmers en klauteraars gevraagd om zichzelf uit te dagen. Voor tieners, oudere kinderen en hun ouders biedt de Outdoor inn in de regio Sonneberg en Steinach in het Thüringer Woud veel outdoor activiteiten. Denk aan een klimpark, boogschieten, rots- en boomklimmen, rafttochten, mountainbiken en MountainSkyver.

Outdoor inn, Sternwartstraße 18f, 96515 Sonneberg; het hele jaar open, op afspraak www.outdoor-inn.de

In het klimbos Hohenfelden, ten zuidoosten van Erfurt, slinger je als Tarzan van boom tot boom. 120 klimelementen en zeven parcoursen met verschillende moeilijkheidsgraden zorgen voor spanning en plezier. Er zijn ook makkelijkere klimdelen voor de niet zo frequente klimmer.

Kletterwald Hohenfelden, stuwmeer Hohenfelden, 99448 Hohenfelden; hoogseizoen van mei – september: dagelijks geopend van 9:30 – 20:30 uur, in het laagseizoen van 10:00 – 20:00 uur. www.kletterwald-hohenfelden.de

Het klimbos Saalburg heeft acht parcoursen. Van plezier voor de kleintjes tot risico+ voor de volwassenen. Kletterwald Saalburg, Dorfstraße 19, 08543 Pöhl; Geopend dinsdag t/m zondag van 10:00 – 19:00 uur. www.kletterwald-saalburg.de

Het klimbos Koala in Münchenbernsdorf bij de A9 is het grootste klimbos van Thüringen. In 2018 wordt het verder uitgebreid tot een totaal van dertien parcoursen en 160 klimelementen, die allemaal om moed en behendigheid vragen. Voor kleinere kinderen zijn ook parcoursen beschikbaar.

Kletterwald Koala, Am Schwarze Holze, 07589 Münchenbernsdorf; dagelijks geopend van 9.00 uur tot zonsondergang. www.kletterwald-koala.de

Rotsen en klimwanden

De klim- en uitkijktoren op de Schneekopf zorgt ervoor dat je op de 978 meter hoge berg toch de 1000 meter kunt aantikken. Gezekerd aan het klimtouw, kunnen moedige klimmers de sensatie op grote hoogte ervaren en hun behendigheid testen via verschillende klimroutes. Voor iedere niveau: in totaal 19 klimmeters met 8 verschillende routes op 3 muren met een moeilijkheidsgraad 3 tot 7. Klimmen is alleen onder professionele begeleiding van het outdoor inn team uit Steinach/Sonneberg. Klimmogelijkheden worden via de website  www.1000-meter.de (Duitstalige website).

Klettern Down Under is een van de activiteiten die in avonturenmijn, Erlebnis Bergwerk Merkers, wordt aangeboden. Op 500 meter onder de grond vind je het diepst gelegen klimpark ter wereld. Een 14 meter hoge klimwand en een 13 meter hoge nettunnel, DOWN UNDER is allesbehalve een normaal klimpark. 

Adventure Mine Merkers, Zufahrtstraße 1, 36460 Merkers-Kieselbach; Data voor vrij klimmen? Check www.down-under500.de (Duitstalige website).

De Kletterfelsen Falkenstein is met 96m de hoogste, vrijstaande klimrots van Thüringen. Meerdere wandeltochten (ca. 7-8 km) met veel bezienswaardigheden en adembenemende uitzichtspunten leiden naar de populaire klimrots. Dus het is de moeite waard, bijvoorbeeld een korte omweg naar het "Röllchen" te maken. Het is een unieke, wild-romantische bergkloof, die vergelijkbaar is met de kloof in het hooggebergte. Vlakbij Tambach-Dietharz in het Thüringer Woud.

Rennsteig Bikearena Steinach

Skiarena Silbersattel transformeert in de zomer in de Rennsteig Bikearena Steinach. In de zomer brengt de stoeltjeslift de fietsers met hun fietsen, waarvoor extra beugels worden bevestigd, naar boven naar het bergstation. De lift duurt ongeveer 6 minuten, waarbij je een hoogteverschil van 150 m overwint. Daarna heb je de keuze uit drie 1,5 kilometer lange afdalingen met verschillende moeilijkheidsgraden van eenvoudig tot middelzwaar tot moeilijk. Het laatste stuk is weer per lift naar het Fellbergplateau. 

Bikearena Steinach, Straße zum Silbersattel 50, 96532 Steinach; geopend van mei - oktober van 11:00 tot 17:00 uur. www.thueringen-alpin.de

 

Waterpret

Watersporters hebben in Thüringen veel keuze. Maak een mooie kanotocht over de rivier de Werra of ga comfortabel met een vlot op de rivier de Saale. Iets meer avontuur? Ga raften of waterskiën. Het watersportcentrum Hohenwarte aan het "Thüringer Meer", zoals Hohenwarte en Bleiloch, de twee stuwmeren van de Saale, genoemd worden, is een goede uitvalsbasis. Hier kun je Canadese kano’s of kajakken uitproberen. Kanoërs en roeiers vinden langs de rivieren Werra en Saale verschillende accommodaties en restaurants, die zich speciaal op deze doelgroep richten. 

Het hele jaar wintersport

In DKB-Skisporthol in Oberhof vind je het hele jaar door de beste sneeuwcondities van Thüringen. Het heeft ongeveer 2 kilomter aan langlaufroutes met meerdere beklimmingen en bochten. In deze hal kan je bij een contante temperatuur van 4 graden Celsius wintersporten, zelfs in de zomer. In de biathlonhal oefen je met een klein kaliber en luchtgeweer. In de sportwinkel op het terrein kun je ook een skiuitrusting huren. Er zijn bovendien mogelijkheden om skilessen en biatloncursussen te boeken. Skisporthalle Oberhof, Tambacherstr. 44, 98559 Oberhof; dagelijks geopend vanaf 11:00 uur, op maandag vanaf 17:00 uur. www.oberhof.de

Op de eerste Traceboardingfaciliteit van Duitsland, geopend in 2017 in Oberhof, geniet je van afdalingen zoals bij het rodelen, alleen dan zonder sneeuw. Met snelheden tot 40 kilometer per uur en slechts een paar centimeter boven de grond, suis je via een speciaal spoor naar beneden. Het is een combinatie van snelheid en behendigheid. Je wordt namelijk niet alleen op je snelheid beoordeeld maar ook of je de opdrachten bij de checkpunten goed hebt uitgevoerd. Is dit niet het geval dan krijg je straftijd toegewezen. Skilift Hubertus Schmiechen, Zellaer Strasse 42, 98559 Oberhof. www.skilift-oberhof.de

Suis naar beneden in een viermansbobslee op de WK ijsbaan van Oberhof. Uiteraard niet alleen! Achter een internationaal ervaren bobsleepiloot kunnen twee of drie gasten mee. De derde gast op positie vier is de remmer. De topsnelheden van de deze bobslee liggen tussen 95 en 100 kilometer per uur. Er is een kracht van 3 – 5 G van toepassing! Een daling van 9,2% zorgt voor een mega adrenalinekick.

Bij Ice-Rafting jaag je in een rubberboot de WKbaan af. Deze opstelling bestaat uit een boot aan de voorkant, voor 6 personen en een achterste boot, die plaats biedt aan 4 personen. Het wordt bestuurd door een ervaren piloot. Er is een 1300 meter lange baan en in totaal 14 spannende bochten. Topsnelheden kunnen oplopen tot meer dan 70 kilometer per uur en maken dat deze afdaling een opwindende ervaring is.

Met de Ice-Tubes suis je helemaal in je eentje, met een snelheid van 45 – 50 kilometer per uur, de 14 bochten en 1300 meter lange baan af. Voel je zoals de bekende Duitse rodelaars Tatjana Hüfner of Andi Langenhan. Pure adrenaline!

Rodelen alleen in de winter? Niet in Oberhof! Suis in de zomerbob met 80 kilometer per uur de hagelnieuwe WK Bob en rodelbaan af. In een bob op wieltjes! Dan stroomt de adrenaline door je aderen. Meer informatie via de website. www.bob-icerafting.de

Opmerkingen