Deze pagina aanbevelen:

Culinaire kersttradities: van kerststol tot de typisch Duitse koekjes

Jezelf verwennen hoort bij Kerst. Ook op culinair gebied. Haal je hart op in Thüringen: van kerststollen, de welbekende Duitse kerstkoekjes, chocoladekerstmannetjes tot vele andere lekkernijen. Op de kerstmarkten geurt het bovendien naar de typische glühwein en braadworst. De traditie van Sinterklaas is in Duitsland net even anders als in Nederland. De goedheiligman komt in Thüringen niet op 5 december kadootjes brengen maar pas in de nacht van 6 december. Bovendien brengt Sinterklaas vooral zoetigheid of kleine kadootjes in de schoenen van brave kinderen. Zijn de schoenen echter niet netjes gepoetst dan blijven ze leeg.

Kerststollen uit Thüringen

Ongeveer 700 jaar geleden werden in Naumburg, aan de rivier de Saale in de regio Thüringen, voor het eerst stollen gebakken. Deze eerste variant bestond slechts uit gist, bloem en water.  In de loop der jaren werden hier steeds meer smaakvolle ingredienten aan toegevoegd om tot de met poedersuiker bestrooide versie te komen die het vandaag de dag is.

De lokale bakkers en banketbakkers hebben ieder hun eigen geheime recept voor het bakken van de kerststollen. Daarnaast waakt een vereniging over de titel 'Originele Thüringer Kerststol'. Alleen bakkerijen die in Thüringen gevestigd zijn en bovendien volgens vaststaande basisrecepturen bakken mogen deze titel voeren.

Het is traditie om op de eerste adventszondag op de kerstmarkt van Erfurt in het bijzijn van de vele bakkerijen van de vereniging, symbolisch de 'Erfurter Schittchen, zoals de kerststol ook wel wordt genoemd, door een 'stollenkoningin' te laten aansnijden. Tip: vergeet niet een kerststol te kopen bij een van de kraampjes om mee te nemen naar huis.

In het Thüringer Woud wordt de kerststol overigens 'Chrisamel' genoemd. Op de, naar de kerststol benoemde, 'Chrisamelmarkt' in Suhl verkopen de bakkers van de stad de geliefde lekkernij in een speciaal ingerichte bakkershut van de kerstmarkt.
 

Typisch Duitse kerstkoekjes bakken

In de tijd voor kerst wordt er in Thüringen veel thuis gebakken. Vooral geliefd is het bakken van typisch Duitse kerstkoekjes, 'Plätzchen', samen met de hele familie. Geuren van boter en vanille vullen het hele huis. Menig recept is al generaties lang doorgegeven in de familie. Natuurlijk kunnen deze kenmerkende kerstkoekjes ook in een grote verscheidenheid gekocht worden bij bakkerijen. Maar ze zelf maken is nog altijd het beste! Het Duitse woord voor deze kerstkoekjes 'Plätzchen' stamt van het woord 'Platz' wat ook wel 'platte koek' betekent.

Recept voor 'Thüringer Spitzbuben'

Ingredienten: 250 gram boter, 200 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, eigeel van 2 eieren, 4 eetlepels cacaopoeder, 1 theelepel kaneel, 250 gram meel, 1 theelepel bakpoeder, amandelen om te garneren.

Wat te doen?
Meng de boter, suiker, vanillesuiker en eigeel met elkaar. Voeg vervolgens de cacaopoeder en kaneel toe. Het meel en de bakpoeder daarna beetje bij beetje toevoegen en het geheel tot deeg kneden. Aansluitend het deeg een uur in de koelkast laten rusten. In de tussentijd de amandelen in kokend water blancheren zodat de schaal er gemakkelijk afgetrokken kan worden. Ze vervolgens halveren. Als het deeg voldoende gerust heeft, maak je kleine bolletjes van het deeg en leg je bovenop een amandel. Leg de koekjes op een ingevet bakblik in een voorverwarmde oven van 180 graden. Bak ongeveer 15 minuten.

Opmerkingen