Deze pagina aanbevelen:

Historische steden rijk aan tradities

De steden in Thüringen liggen op slechts een steenworp afstand van elkaar. Elke stad met zijn eigen identiteit en unieke bezienswaardigheden. Laat je verrassen door de liefdevol gerestaureerde binnensteden, treed in de voetsporen van bekende persoonlijkheden zoals Luther, Bach of Goethe en bewonder de moderne architectuur. Welkom in Thüringen!

In Weimar zijn vele bezienswaardigheden terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Van kastelen, parken, musea van hertogen van Weimar tot woonplekken van historische persoonlijkheden als componist Franz Liszt en Henry van de Velde, een bekende Belgische architect.

De 'Krämerbrücke', in de historische binnenstad van Erfurt, is een ware trekpleister voor reizigers uit de hele wereld en heel kenmerkend voor de provinciehoofdstad van Thüringen. Het is de langste, met huizen bebouwde en bewoonde brug in heel Europa. Vandaag de dag staan er 32 kleurrijke vakwerkhuizen die alleen verhuurd worden aan kleinschalige, creatieve initiatieven.

Vele historische binnensteden in Thüringen zijn door de eeuwen heen onbeschadigd gebleven. Bezoek bijvoorbeeld het stadje Schmalkalden om de traditionele architectuur met kleurrijke vakwerkhuizen te bewonderen.

In vele steden in Thüringen getuigen de residenties van graven, vorsten en hertogen van een bewogen geschiedenis. Bezoek bijvoorbeeld Rudolstadt aan de oever van de rivier de Saale, gelegen in een bosrijke omgeving. Vele bekende muzikanten, dichters en schrijvers voelden zich aangetrokken tot deze idyllische stad. Hoog boven de stad verheft zich bovendien het residentieslot Heidecksburg met vele architectonische en cultuurhistorische schatten.

Erfurt - provinciehoofdstad van Thüringen

Erfurt heeft een lange geschiedenis en is de provinciehoofdstad van Thüringen. De stad werd in 742 gesticht door Sint Bonifatius en ontwikkelde zich tot een machtige handels- en universiteitsstad. De middeleeuwse stadskern van Erfurt is een van de best bewaard gebleven stadscentra van Duitsland.

Je wandelt er over de langste, volledig bewoonde brug in Europa, de Krämerbrücke. Op deze brug loop je langs kleinschalige, creatieve initiatieven zoals galerieën, kleine wijnhuisjes en muziek- en antiekwinkels. Zoals in vele steden in Thüringen heeft Maarten Luther ook in Erfurt zijn sporen nagelaten. Bijvoorbeeld in het Augustijnenklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. Het klooster is een indrukwekkend monument van de middeleeuwse bouwkunst. Op het gebied van bouwkunst mag je ook zeker twee andere iconen van Erfurt niet overslaan; de St. Marien Kathedraal (de dom van Erfurt) en de St. Severikirche. Verder beschikt de stad over een bijzonder stuk Joods erfgoed. De Alte Synagoge is de oudste synagoge van Europa die tot het aan het dak toe behouden is. Er is een museum over de Joodse geschiedenis gehuisvest waartoe ook een Joods badhuis behoort. Sinds de 19e eeuw staat Erfurt ook bekend als 'stad van de bloemen' door de bloeiende commerciële tuinbouw die de stad wist op te bouwen. Niet voor niets is de grootste tuintentoonstelling van Duitsland, het egapark, in Erfurt te vinden.

www.erfurt-tourismus.de

Joods erfgoed in Erfurt

De rijke Joodse historie van Erfurt, stammend uit de Middeleeuwen, heeft geleid tot een notering op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Belangrijk overblijfsel is de Oude Synagoge, waarbij de oudste delen zelfs uit de 11e eeuw stammen. In het geliefde en meerdere malen bekroonde museum kun je ook de 'Erfurter Schat' bewonderen. In 1998 werd deze unieke schat bij bouwwerkzaamheden in de binnenstad gevonden, die maar liefst uit 28 kilogram goud en zilver bestaat, daterend van halverwege de 14e eeuw. Eén van de waardevolste stukken is de middeleeuwse, Joodse huwelijksring, waarvan er wereldwijd nog slechts drie exemplaren te vinden zijn.

Meer informatie?  www.juedisches-leben.erfurt.de

Weimar ademt cultuur

Weimar is misschien wel de stad in Thüringen die wereldwijd de meeste bekendheid geniet en bovendien een grote schat aan cultureel erfgoed te bieden heeft. Goethe, Schiller, Bach en Liszt, modernisme en Bauhaus zijn allemaal aan de stad verbonden. Bovendien heeft Weimar maar liefst 16 plekken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Weimar was eeuwenlang het centrum van het geestelijke leven in Duitsland. Met als bloeitijd het begin van de 19e eeuw toen er met Goethe, Schiller en Herder drie van de bekendste grote geesten van Europa tegelijk in Weimar woonden. De Weimarer Klassiek werd zo een bekende stroming in de Europese geestesgeschiedenis. Hedendaagse herinneringen aan het klassieke Weimar zijn de voormalige woonhuizen van Goethe en Schiller, de paleizen Belvedere, Ettersburg en Tiefurt en de beroemde Hertogin Anna Amalia bibliotheek.

Er is nog een bekend tijdperk dat zijn oorsprong vindt in Weimar. Het is namelijk de stad waar in 1919 het Bauhaus gestart is, de hogeschool voor vormgeving die als stijlrichting zoveel invloed heeft gehad op de architectuur van de 20e eeuw. Het Bauhaus-Museum geeft een goed beeld van de werken uit deze stroming. Uiteraard zijn er in Weimar vele gebouwen te vinden gebouwd in de typische Bauhaus-stijl zoals het hoofdgebouw van de Bauhaus-universiteit of de kunstnijverheidsschool.

www.weimar.de

Bach, Luther en Kasteel Wartburg in Eisenach

Eisenach is de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach. Hier werd de bekende componist in 1685 geboren. Het museum in het Bachhaus geeft een indruk van het leven in de 17e eeuw en nodigt uit om je onder te dompelen in de muziek van Bach. Muziekliefhebbers komen in Eisenach volop aan hun trekken want hier bevindt zich ook een grote verzameling van herinneringen aan de componist Richard Wagner. Een privéverzamelaar heeft deze in de 19e eeuw bijeengebracht en ze zijn vandaag de dag in de Reuter-Wagner Villa te bewonderen.

Vanuit welke richting je Eisenach ook nadert, het bekendste symbool van de stad is niet te missen. Hoog boven Eisenach torent kasteel Wartburg. Sinds 1999 prijkt dit middeleeuwse kasteel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Wartburg is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse burchten van Duitsland. Het was ook de plek waar Maarten Luther in ballingschap zat en het Nieuwe Testament naar het Duits vertaalde. Bovendien was de Wartburg ook de inspiratiebron voor het door Wagner gecomponeerde 'Tannhäuser. Een uitvoering van deze opera in de Wartburg is dan ook een unieke belevenis!

www.eisenach.info

Gotha en Slot Friedenstein

Gotha was een geliefde tussenstop van Maarten Luther op zijn vele reizen. In het Augustijnenklooster preekte hij regelmatig voor de burgers van de stad. Net als Eisenach heeft ook Gotha een kasteel dat zich verheft op een heuvel boven de stad. Slot Friedenstein is een van de eerste barokkastelen van Duitsland. Naast vele rijkelijk versierde vertrekken en het volledig bewaard gebleven barokke theater wordt het kasteel ook nog eens omgeven door een ruim opgezet tuinencomplex. Op hetzelfde terrein is ook het Hertogelijk museum gevestigd. Dit museum herbergt samen met het Barockes Universum de kunstcollecties van de hertogen van Gotha en wordt ook wel 'het Louvre van Thüringen' genoemd.

www.stiftungfriedenstein.de

Lichtstad Jena

In de 18e en 19e eeuw was Jena het intellectuele centrum van Duitsland. Sindsdien zijn grote namen aan de stad verbonden zoals Schiller en Goethe of uit een recenter verleden Carl Zeiss en Otto Schott. De laatste twee brachten de wereldberoemde fabrieken van Zeiss en het vuurvaste Jena glas naar de stad. In Jena staan nog steeds enkele opvallende gebouwen die aan deze grote namen verbonden zijn. Een daarvan is het Zeiss Planetarium, met bijna 100 dienstjaren het oudste planetarium ter wereld en nog steeds in gebruik. Jena is prachtig gelegen in het dal van rivier de Saale. Een bezoek aan de stad combineer je bovendien makkelijk met een tocht langs de vele kastelen en burchten in het Saaledal.

www.jenatourismus.de

Opmerkingen