Deze pagina aanbevelen:

Fietspad van de Thüringen Städtekette

Eisenach is het start- of eindpunt van deze 225 kilometer lange route door Thüringen. Hoog boven de stad ligt de Wartburg burcht (UNESCO-erfgoed). Hier leefde de heilige Elisabeth, vertaalde Luther zijn Nieuwe Testament en liet Wagner zich inspireren tot de opera "Tannhäuser". De volgende etappe brengt u naar de voormalige residentiestad Gotha. Bezienswaardig zijn de terreinen van het barokke slot Friedenstein, de 350 jaar oude gewelven van het vestingwerk, de kazematten en het in originele staat behouden barokke Eckhof theater. Voorbijgaand aan het burchtenensemble “Drei Gleichen”, bereikt u Erfurt, de hoofdstad van Thüringen. De moeite waard te bezichtigen zijn de Krämerbrücke, de St Marien domkerk, de St Severikerk, de Petersberg citadel en het evangelische Augustiner klooster waar Martin Luther studeerde.

Oevers van de Gera

Goethes tuinhuis in Weimar

Hertogelijk museum in Gotha

Jentower in Jena

Krämerbrücke in Erfurt

Wartburg in Eisenach

Daarna gaat de route verder naar de “klassieke” stad Weimar. Goethe en Schiller, Bach, Liszt en Cranach hebben hier geleefd en gewerkt. Aan de stad Jena zijn de namen van Goethe, Schiller, Napoleon, Zeis en Abbe verbonden. Bezoek hier het oudste werkende planetarium ter wereld. Door het idyllische Mühlentäler van het Saalelandes bereikt u het Elstertal en Bad Köstritz. Vanuit hier is het nog een klein stuk fietsen tot in de Otto Dix stad Gera met de historische Höhler kelder dat een 11 meter diep labyrint is onder de binnenstad. Als afsluiting van de fietsroute komt u aan in Altenburg, de stad waarin het skaatspel is uitgevonden. Alle steden langs de fietsroute zijn verbonden met routenet van de Deutsche Bahn. Hierdoor kunnen ook delen van de fietsroute vereenvoudigd of gecombineerd worden door de trein te nemen. Met aansluiting op vele andere fietsroutes kunt u andere goed bereisbare delen van Thüringen ook ontdekken.

Route details

Totale lengte: 225 km

Beginpunt in Thüringen: Eisenach of Altenburg

Eindpunt in Thüringen: Eisenach of Altenburg

Hoogteverschillen: 150 tot 360 meter boven NAP

Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot middelmatig

Soort wegen: 199 km asfalt, 6 km keien, 20 km zandpad

Eisenach

Eisenach

Eisenach is gelegen aan de noordwestelijke rand van het Thüringer Woud in het midden van vier valleien. Hoog op de heuvel boven Eisenach ligt een van de meest beroemde bezienswaardigheden van de stad, de historische Wartburg. Sinds 1999 is UNESCO-werelderfgoed.

meer
Erfurt

Erfurt

De hoofdstad van Thüringen kan nu al terugblikken op meer dan 1270 jaar geschiedenis en heeft een bevolking van 200.000 mensen.

meer
Weimar

Weimar

In Weimar, de culturele hoofdstad van Europa in 1999, was een thuis voor veel grote persoonlijkheden: Goethe, Schiller, Herder, Bach, Liszt, Wieland, Cranach, Van de Velde of Gropius als de grondlegger van Bauhaus.

meer
Jena

Jena

Jena biedt van alles wat: een legendarisch verleden, charmante landschappen, een innovatieve economie en een bruisend studentenleven.

meer
Gotha

Gotha

De residentiestad Gotha biedt met het historische centrum, de Margarethenkerk en het Augustijner klooster indrukwekkende belevingen. "Het barokke universum Gotha" is met slot Friedenstein en het Herzogliches Museum een culturele attractie.

meer
Gera

Gera

De meer dan 1000 jaar oude Otto Dix stad Gera is de derde grootste stad in Thüringen. Het is ingebed in een charmant heuvellandschap aan de oevers van de Weiße Elster rivier. Met haar stadsbos, het Hofwiesenpark, de vele parken en villa tuinen biedt de voormalige Pruisische residentiestad veel groene oases.

meer

Opmerkingen