Deze pagina aanbevelen:

Gezinsvakanties in de regio Rhön

Arche Rhön - een schip met uitzicht ...

In het museum Arche Rhön mogen kinderen verschillende raadsels van de natuur oplossen.

Het avontuur ligt soms op je pad: het immense ooievaarsnest is een van de stops op het ontdekkerspad.

In het sterrenpark van Rhön gaat je blik tot in het oneindige.

Cowgirls en Cowboys zijn op de Stockborn Ranch in Rhön op de juiste plek.

Noahs Segel is een uitzichtstoren en geeft een blik op de regio Rhön, het land van de vergezichten.

De kinderen zijn niet te stoppen - ze hebben het nest van de ooievaar ontdekt en klimmen onmiddellijk de kleine ladder op. Hallo, wat zie je daarboven?

Voor de allerkleinsten

"Zwart-witte koeien", roepen de kleintjes. 18 kilometer lang is de familiewandelroute tussen Unterweid en Birx. Er valt veel te beleven onderweg – maar liefst 21 punten. Met behulp van een enorme schroef van Archimedes kunnen kinderen bijvoorbeeld water uit een stroom halen. Ze leren springen als een eekhoorn en bij Gasthaus Thüringer Rhönhaus mogen ze zwarte schapen met brood voeren. 

Voor dierenliefhebbers

Op een van de mooiste uitkijkpunten in de Rhön is een schip gestrand. Grijs en met grote patrijspoorten. Aan de voorkant, aan de reling, hebben bezoekers een prachtig uitzicht. De zeer jonge bemanning aan dek loopt rond en probeert uit te vinden welke dieren hulp nodig hebben. Het is goed bedacht: de mensen uit de Rhön vertellen hun eigen verhaal in het bezoekerscentrum Arche Rhön in Kaltenwestheim met behulp van een modern Ark van Noach-verhaal. Los raadsels op, red de muizen en herken vogelgeluiden. Kinderen leren veel over deze regio. Buiten bevindt zich de Erlebniswelt Rhönwald met een bosschool, vleermuizengrot en een blote-voeten-pad.

Voor sterrenkijkers

"Wat mij het meest fascineert," zegt Sabine Frank, "is dat het universum zo transparant is." Wat? "Nou ja, dat we het allemaal zo gemakkelijk kunnen zien!" Licht dit toe. De cultuurwetenschapper biedt publieke en private sterrenwandelingen en heeft deelgenomen aan de erkenning van de Rhön als sterrenpark. Hiervan zijn er maar twee in heel Duitsland. Sabine op haar best: er wordt een spontaan rollenspel gedaan, de kinderen worden planeten en astronauten! Een hoelahoep doet mee en een zaklamp – dit is de zon. Sabine draait in de rondte als maan en wil weten waarom we nooit haar achterkant zien. Dan laat ze de melkweg zien, die zich hier over de hele horizon uitstrekt, wat een uniek gezicht. Ze vraagt ons vervolgens om onze handen tegen de hemel te houden: "Daarachter zijn altijd een half miljard sterrenstelsels." En wij maar denken dat deze kleine Rhön de enige is.

Voor cowgirls en cowboys

Het thema van de sterren laten we nog niet los. We brengen de nacht door in de sterrenwagen in Bernshausen. Familie Heidinger heeft een grote houten caravan omgebouwd tot appartement met een glazen dak zodat je ’s avonds de duizenden sterren kunt tellen. Maar uiteindelijk dromen we ook van paarden. Want de familie Heidinger is ook eigenaar van de Stockborn Ranch - een manege met paardrijcursussen voor volwassenen en tieners. "Zelfs beginners kunnen ritten maken in de prachtige natuur," zegt Mandy Heidinger.

Voor de vooruitziende blik

Overnachten doen we op de Hohe Geba. In iets meer dan 15 kilometer leidt de gekwalificeerde, gemarkeerde wandelroute ‘Gebaweg’ om de 750 meter hoge heuveltop. Deze route is goed te doen met grotere kinderen. Je geniet van een prachtig uitzicht, wandelen door koren- en grasvelden. Net als een satelliet cirkelt deze route rond de planeet Hohe Geba. Ja, dit beeld klopt. Sinds kort is er namelijk ook een sterrenplatform. En de nacht is helder. Met volle maan. Waarom zien we zijn achterkant nooit? Laat dat maar door Sabine uitleggen!

Noahs Segel

De 21 meter hoge toren met de naam "Noahs Segel" is een nieuwe attractie in de regio Rhön. Hij staat op de berg Ellenbogen in Oberweid in het district Schmalkalden-Meiningen en is gemakkelijk herkenbaar aan zijn opvallende, zeilachtige ontwerp. Naast een prachtig panoramisch uitzicht is het ook een avonturenglijbaan voor kinderen.

Meer dan 84 treden en negen verdiepingen totdat je op het observatiedek bent. Je hebt uitzicht naar drie deelstaten : Thüringen, Beieren en Hessen. Het uitkijkplatform is opgenomen in verschillende wandelroutes. Onder andere de wandelroute ‘DER HOCHRHÖNER’  komt hierlangs. De 18 kilometer lange ontdekkingsroute ‘Hohe Rhö’ leidt ook langs verschillende bezienswaardigheden, zoals Noahs Segel en Arche Rhön bij Kaltenwestheim.

Opmerkingen