Deze pagina aanbevelen:

Dromen is toegestaan – onze Thüringen tips voor thuis

Een reis naar intrigerende steden, historische bezienswaardigheden, schilderachtige berggebieden of schitterende concerten? Op dit moment nog even een droom. Maar dromen kan altijd! Ga aan de slag en begin uw reis eenvoudig vanaf de bank thuis met onze 4 supertips voor Thüringen. Blijf gezond en nieuwsgierig naar Thüringen.

Top-Tip 1: Erfurt
Statige patriciërsgebouwen, gotische kerken, zonnige marktplaatsen en precies in het midden: de Krämerbrücke. Het hoogtepunt is een mini-stadje van 32 vakwerkhuizen op een stenen brug  met aandacht vormgegeven winkeltjes, galeries en bistro's.

Start hier met je helikoptervlucht van 360 graden over Erfurt!

Top-Tip 2: Wartburg
Bijna 1000 jaar oud en vermeldt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn legendes over de oorsprong van de stad. Er zijn verhalen over de hoofse kunst van de middeleeuwen, de heilige St. Elisabeth en de hervormer Martin Luther. Richard Wagner heeft de geschiedenis van Wartburg verweven in zijn opera "Tannhäuser en de zangersoorlog op de Wartburg“.

We openen graag de kasteelpoorten voor een digitale rondleiding over binnenplaatsen, kemenaten en hallen.

Top-Tip 3: Weimar
Weimar dankt zijn reputatie als "Klassieke Stad" aan de dichters Goethe en Schiller. Johann Sebastian Bach en Franz Liszt hebben hun muzikale stempel op de stad gedrukt. Henry van de Velde en later Walter Gropius maakten de weg vrij voor de moderne architectuurstroming Bauhaus.

De stichting Klassiek Weimar nodigt u uit voor een digitale culturele wandeling.

Top-Tip 4: Rennsteig
Eindelijk weer naar buiten, op zacht gras door dicht bos; het ruikt naar mos en sparren. En dan plotseling een zonovergoten bergtop met een schitterend uitzicht over de bergen en dalen. Het klinkt als een droom! Maar daar moet het niet bij blijven. In het Thüringer bos vindt u nog steeds die rustige plekken ver van de bewoonde wereld.

Onze Rennsteig-video geeft een voorproefje.

Onderweg in in kastelen, paleizen en musea

De kastelen, paleizen en musea van Thüringen hopen ook snel weer te open te gaan. Tot die tijd kun je digitaal binnenkijken, zoals in de westvleugel van Kasteel Friedenstein in Gotha. Het grootste vroegbarokke paleiscomplex van Duitsland is een historische schatkamer die door de hertogen is gevuld met een grote hoeveelheid kunstschatten.

In Bad Frankenhausen staat een beeldkathedraal van superlatieven: 14 meter hoog en 123 meter in omtrek. Meer dan 3.000 personages en 75 verschillende scènes om te ontdekken. De Leipziger schilder Werner Tübke creëerde het monumentale 360 graden schilderij. Het toont de wereld in de fase van verandering van de late middeleeuwen naar de moderne tijd, een soort wereldtheater waar liefde en haat, geboorte en dood voorbij komen.

De oude synagoge van Erfurt is een UNESCO werelderfgoed. In het museum kun je leren hoe belangrijk de middeleeuwse joodse gemeenschap was en kun je de Erfurt-schat bewonderen, waarvan het meest waardevolle stuk een zeldzame joodse trouwring uit de 14e eeuw is.
 

Rondleiding door de westerlijke vleugel van Schloss Friedenstein

Rondleiding in het Panorama Museum Bad Frankenhausen

Virtual Tour door de Oude Sinagoge van Erfurt

In het spoor van Johann Sebastiaan Bach

Voor Bach-fans hebben we nog een speciale tip: neem een kijkje in enkele van de Bach-kerken in Thüringen. Op deze plekken voel je je heel dichtbij de gepassioneerde kerkmuzikant.
U kunt hier naar binnen gaan.

Wist u trouwens dat Bach zijn beroemdste werk, de Toccata en Fuga in D mineur, schreef in Thüringen, toen hij ongeveer 20 jaar oud was?  We nodigen u uit voor een klein concert in de Bachkerk in Arnstadt, waar waarschijnlijk zijn monumentale muziekcreatie voor het eerst te horen is geweest.
Luister en geniet!

Zondagswandeling tijdens de Corona-periode

Iedere zondag om 14.00 uur nodigen wij u uit om ons te vergezellen op eenvirtuele wandeling door een Thüringer stad of regio. Hoe u dat doet? Heel eenvoudig: via Facebook. We zijn ongeveer een half uur onderweg. Waar de wandeling naartoe gaat, wordt op binnenkort bekend gemaakt op Facebook.

Hier kan u aan de zondagswandeling deelnemen.

De wandelingen van de afgelopen zondagen zijn nog steeds beschikbaar op Facebook en Youtube. 
Hier kun je zien waar we tot nu toe gelopen hebben:

Erfurt, 29 maart
Prachtig lenteweer. De route voert van het Augustijnenklooster langs de Krämerbrücke via charmante steegjes naar de kathedraal en verder over de rivier de Anger.

Weimar, 5 april.
Ontdek UNESCO-werelderfgoed locaties: de wandeling begint in het groene Weimarhallenpark, langs het Bauhaus-museum en vervolgens een bezoek aan Goethe en Schiller op Theaterplatz.
Langs het park op de Ilm gaan we naar het Weimar City Palace en via kleine geplaveide straatjes terug naar het stadscentrum. De zondagstour eindigt op het marktplein met prachtige renaissancegebouwen

Arnstadt, 10 april
Speciale rondleiding op Goede Vrijdag. In deze video begeleidt Johann Sebastian Bach je door het centrum van Arnstadt: het gaat onder meer naar zijn monument, dat hem als een jonge man in een ongewone houding laat zien, en naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Als klap op de vuurpijl is er een klein concert in de Bachkerk met organist Jörg Reddin. De video is Duits gesproken. 

Gotha, 19 april
De oude residentiestad Gotha in het zonnetje. We starten bij de Margarethen kerk en bezoeken Slot Friedenstein, bekijken de oranjerie en slenteren door het ruim opgezette park rondom het kasteel en het museum.

Opmerkingen