Deze pagina aanbevelen:

De mooiste parken en tuinen

Van eencellige planten, botanische verzamelingen, kuurparken, landschapstuinen of moderne stadsparken – meer dan 2000 parken en tuinen in Thüringen nodigen uit tot flaneren en lanterfanten. Ontdek deze rijkdom aan groene planten en unieke verbinding tussen natuur en cultuur. Thüringen nodigt uit voor talrijke bloemen en zomerse tentoonstellingshoogtepunten in een groene oase.

Het egapark in Erfurt wordt ook wel de "Tuin van Thüringen" genoemd. Een van de vele attracties van het park is het grootste sierbloemenperk van Europa.

De kleine tuin bij het Kirms-Krackow-Haus is nog steeds een insidertip voor veel bezoekers van Weimar.

Het kasteelpark Altenstein is een verborgen juweel in het Thüringer Woud. De hertogen van Saksen-Meiningen brachten hier ooit hun zomers door.

Plaats van de heilige bomen is de naam van deze plek in de Japanse Tuin in Bad Langensalza.

De BUGA komt naar Thüringen

Bloemen, parken en tuinen in Thüringen. Wij verheugen ons op zachte zomeravonden met muziek en de geur van bloesems buiten in het groen. De Bundesgartenschau (BUGA) komt in 2021 naar Thüringen en zal ons in de hele deelstaat "flower power" brengen. Het centrum van de BUGA is in Erfurt. Daarnaast zijn er 25 buitenlocaties - prachtige paleistuinen, historische begraafplaatsen en voormalige privétuinen met een intieme sfeer.

Lees meer hier (Engels)

De tuinen en parken van Weimar

Im Park an der Ilm in Weimar
Ensemble Schloss und Park
Schloss Belvedere Weimar
>

Weimar is geen stad met een park maar een stad met een park, zegt men. Het bekendste park is aan de Ilm, direct grenzend aan het terrein van het stadskasteel. Aangelegd tussen 1778 en 1828 met medewerking van Johann Wolfgang Goethes is het een klassieker in Weimar. Tuinarchitectonische kunstwerken zoals het Romeinse Huis en de parkgrotten zijn gelegen op prominente plekken. Het tuinhuis van Goethe en het voormalige woonhuis van componist Franz Liszt zijn ook in het park te vinden.

Twee kilometer ten zuiden van Weimar bevindt zich het 43 hectare grote slotpark Belvedere. Het omringt het barokke zomerpaleis van hertog Ernst August uit de 18e eeuw. De oorspronkelijke barokke tuin werd in de 19e eeuw heringericht tot een romantisch landschapspark met waterplekken, grotten, monumenten en architectonische ruïnes. 

Het slotpark Tiefurt ligt 4 kilometer ten oosten van het centrum van Weimar. Het strekt zich uit aan beiden kant van de rivier de Ilm en wordt gekenmerkt door oude bomen die deels in het midden van de 19e eeuw werden geplant. Het park omringt het voormalige landgoed van de hertog en betovert met zijn idyllische intieme karakter.

Slot Ettersburg was sinds de 18 eeuw het jachtslot van de hertogen van Weimar. Uit de baroktijd is het stervormige bloemenperk in het midden van het park nog bewaard gebleven. Het wordt omgeven door een landschapspark uit de 19e eeuw dat deels door vorst Hermann von Pückler-Muskau werd ontworpen.

De parken en tuinen van Weimar behoren tot het UNESCO-Werelderfgoed "Klassiek Weimar". www.klassik-stiftung.de

Slotpark Altenstein

Het slotpark Altenstein met de zomerresidentie van de hertogen van Saksen-Meiningen is één van de grootste landschapsparken in Midden-Duitsland met een oppervlakte van 160 hectare en is een absolute insider-tip in het Thüringer Woud. De oorspronkelijk barokke tuin werd vanaf 1798 onder leiding van hertog George I van Saksen-Meiningen getransformeerd tot een romantisch landschapspark. Bekende Duitse tuinarchitecten zoals Hermann Fürst von Pückler-Muskau, Carl Eduard Petzold en Peter Joseph Lenné werkten hieraan mee. Het park is versierd met talloze architectonische objecten zoals de Ridderkapel, de Duivelsbrug of het Chinese Huis. Hoewel de buitengebieden bosachtig van opzet zijn, kent het binnengebied rond het kasteel grote bloembedden, pergola's en fonteinen.
Het kasteel wordt momenteel gerenoveerd. Na de renovatie zullen hier een Chinoiserie-tentoonstelling en een gedenkteken voor componist Johannes Brahms worden gehuisvest. Brahms verbleef in Altenstein als gast van de hertog, terwijl hij werkte met het Meininger hoforkest. Het park is vrij toegankelijk en het hele jaar geopend.

 

Tuinstad Bad Langensalza

De nummer één parken- en tuinenstad van Thüringen biedt recreanten talrijke groene plekken rondom het historische centrum. In de tuin van de gelukzaligheid zijn Japanse landschappen te bewonderen. Een bijzonder highlight is het grote plantenpaviljoen en het originele Japanse theehuis waar u kunt genieten van een theeceremonie. In de rozentuin bloeien op 17.400 m2 bijna 500 rozensoorten waar jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers op afkomen.In de botanische tuin worden binnen negen verschillende thema's een exotische plantenwereld gepresenteerd.

www.badlangensalza.de

Egapark in Erfurt

Het Egapark op de 265 meter hoge Cyriaksberg in het zuidwesten van Erfurt is met 36 hectare een van de grootste recreatieparken van Duitsland. In 1885 werd het terrein van een voormalig fort omgevormd tot openbaar park en in de loop der jaren geleidelijk uitgebreid. In 1950 vond hier de eerste tuinbouwshow plaats en van 1961 tot de Duitse hereniging was het Egapark regelmatig het toneel van internationale tuinbouwtentoonstellingen.
Een van de belangrijkste attracties van het park is het grootste bloembed van Europa met een oppervlakte van 6000 m2. Tijdens de bloeiperiode in het voorjaar tonen ca 150.000 bloemen hun volle kleurenpracht. Thüringens grootste speeltuin, een kinderboerderij, een klimpiramide, een peuterbad met gigantische waterglijbaan en nog veel meer zullen de kleinste bezoekers zeker bekoren.

Op het terrein is ook een sterrenwacht, een natuurkennispad en het Duitse tuinbouwmuseum met daarin een permanente expositie over de geschiedenis en betekenis van de tuinbouw in al haar facetten. Wil je een overzicht krijgen van alle attracties, klim dan op de uitzichtstoren. Vanaf hier heeft men een prachtig uitzicht op het park, Erfurt en het Thüringse Becken.

www.egapark-erfurt.de

 

Vorstelijke tuinen

Thüringen was eeuwenlang verdeeld in verschillende kleine vorstendommen. Dat is ook de reden van de verscheidenheid aan kastelen en tuinen in de regio. De drie kastelen in Dornburg, niet ver van Jena, zijn een lust voor het oog en omringd door prachtige tuinen. Naast de wijngaard en de aangelegde tuinen bij het Renaissance-kasteel is er bij het rococoslot een romantische rozentuin en een rococotuin. Het voormalige zomerverblijf van de vorsten van Reuss in Greiz wordt omgeven door een Engels landschapspark uit de late 18e eeuw. Het geldt als een bijzonder mooi voorbeeld laat classistische tuinbouw. Aan de poorten van Erfurt vertellen slot Molsdorf en zijn tuin mooie verhalen uit het leven van de keizerlijke graaf Gustav Adolf von Gottern. De graaf hield van het leven, vrouwen en weelderige feesten. Kasteel Friedenstein in Gotha wordt deels omgeven door een Engelse tuin, ooit aangelegd door John Haversfield junior. De hertogen van Saxe-Gotha hadden familiebanden met de Engelse koninklijke familie. Een barokke tuin maakt ook onderdeel uit van Friedenstein.

www.thueringerschloesser.de

Opmerkingen