Deze pagina aanbevelen:

Culinair Thüringen

De traditionele keuken van Thüringen is eenvoudig, puur en stevig. Het wordt gekenmerkt door de rijkdom van het bos, met veel wildgerechten en door de vruchtbare groente- en fruitteelt. Het bekendste gerecht is echter de Thüringer Rostbratwurst, die je hier op elke hoek van de straat kunt krijgen. Maar ook de nieuwe kruidenkeuken is momenteel weer in opkomst. Lees hier meer over de culinaire mogelijkheden in Thüringen.

Het koken met Thüringer kruiden is vers en gezond.

Klausenhof in Bornhagen combineert een historische omgeving met de beste gerechten uit de Eichsfeld regio. Leer bovendien meer over de Eichsfelder Worst in hun eigen Worstmuseum. 

In de Mosterdmolen Kleinhettstedt wordt volgens traditioneel recept Thüringer mosterd gemaakt.

De verfijnde keuken van Thüringen is geïnspireerd op lokale thema's: medaillon van reerug gegaard in snijbietblad, bereid door de chefkok van Hotel Elephant, Marcello Fabbri.

Thüringer Rostbratwurst

In Thüringen worden ieder jaar ongeveer 400 miljoen braadworsten geproduceerd. Slechts een derde van de braadworst verlaat Thüringen. Gemiddeld eet een Duitser ongeveer 30 braadworsten per jaar. In Thüringen eet men per persoon gemiddeld 80 braadworsten! Ze zijn dan ook op elke hoek  van de straat verkrijgbaar in Thüringen. Welke is de beste? Daarover kun je discussiëren, maar over smaak valt niet te twisten. In ieder geval bevat de Thüringer Braadworst meestal varkensvlees (soms ook een klein percentage rundvlees). Kenmerkende kruiden zijn zout, peper, komijn, marjolein en knoflook. Er zijn fijne en groffe varianten van de worst. En meestal wordt het gegeten met mosterd. Ketchup wordt beschouwd als een heiligschennis door de inwoners van Thüringen. De bereiding is traditioneel op een houtskoolgrill en alleen in uitzonderlijke gevallen in de pan. Leuk om te weten: het oudste worstrecept van Thüringen werd gevonden in Arnstadt. Het dateert uit het jaar 1404.

Welke saus past het beste bij een braadworst?

Natuurlijk mosterd "made in Thüringen". Mosterd is een essentieel onderdeel van de traditionele keuken en regionale producenten houden deze traditie levend. De focus ligt tegenwoordig op het gebruik van lokale, biologische ingrediënten. De mosterd en kunstmolen Kleinhettstedt is daar een mooi voorbeeld van. Deze molem bestaat al sinds de 17e eeuw en produceert een hele reeks mosterdproducten, die je kunt kopen in de molenwinkel. Ook BORN in Erfurt heeft eeuwenoude tradities en produceert al meer dan 200 jaar mosterd. De BORN winkel in het centrum van Erfurt laat het hele aanbod van producten zien.  Niet alleen traditionele en nieuwe mosterd, maar ook bijzondere smaken zoals mosterdbonbons en mosterdbloemenhoning. Voordat je iets koopt, kun je uiteraard alles proeven.

Bier uit Thüringen

Het eerste Duitse ‘Reinheitsgebot’, de “Statuta-thaberna”, schrijft voor dat in bier allen hop, mout en water mag zitten. Deze eis werd al in 1434 in de Thüringer Weissensee door de stadsbestuurders opgesteld. Thüringen staat bekend om zijn zwarte bier, het meest geëxporteerde bier is het Köstritzer Schwarzbier. Maar ook kleine brouwerijen verrassen met heerlijke regionale specialiteiten, zoals de Ankerbräu in Steinach en de Museumbrouwerij Singen im Ilmtal. Ook veel restaurants hebben hun eigen bierbrouwerij. In de Gouden Zwaan in Erfurt, bijvoorbeeld, kun je verschillende, zelfgebrouwen bieren kopen: pils, zwart bier, witbier en acht seizoensvariëteiten. De oudste witbierbrouwerij van Duitsland is de stadsbrouwerij Arnstadt. Het bier kan geproefd worden in het eigen restaurant en wie te veel heeft gedronken, kan overnachten in het hotel.

Kruiden uit Thüringen

In de natuur van Thüringen gedijen vele verschillende kruiden. Dit zie je terug in de keuken van Thüringen. Vooral de diversiteit van kruiden in het Thüringer Leisteengebergte is erg groot. Hier zorgen de geologische en topografische kenmerken van dit gebied voor een optimale omgeving voor de groei van medicinale kruiden. Al in de 17e eeuw werd deze regio beroemd om zijn kruiden en kon er goed geld worden verdiend met de verkoop van kruiden. Zogenaamde "Buckelapotheker", apothekers met manden vol kruiden op de rug, reizenden van stad naar stad om hun handel aan de man te brengen. Sommige kruiden werden gebruikt voor traditionele kruidenthee, maar sommige kruiden belandden in gerechten. De afgelopen jaren hebben veel restaurants deze traditie nieuw leven ingeblazen en de traditionele kruiden worden weer volop gebruikt. Niet alleen lekker, maar ook heel gezond!

Wilde kruiden pizza - een recept uit de Thüringer kruidenkeuken

Ingrediënten: 

  • 450 gram bevroren pizzadeeg
  • Beleg: 250 g verse kruiden (bijv. bieslook, brandnetel, giersch, vogelmuur), 3-4 eetlepels olie, 4 eieren, 1 beker zure room, 50 gram geraspte kaas, 4 tomaten (middelgroot), 150 gram salami, zout, gedroogde basilicum, oregano, paprikapoeder, 1/2 theelepel karwijzaad

Bereiding: 

Ontdooi het pizzadeeg en rol het uit op een ronde bakvorm. Was de kruiden, maak schoon en droog (gebruik alleen de zachte delen) en snijd ze klein. Verhit de olie in een pan, bak de kruiden en laat afkoelen. Meng in een kom de eieren, room, geraspte kaas en kruiden. Voeg de kruiden toe, meng goed en breng op smaak. Verdeel de massa over het uitgerolde deeg, garneer met tomaten en verdeel de salamiblokjes erover. Bak in de voorverwarmde oven op 200 graden gedurende ongeveer 20 minuten. Na 15 minuten kan je nog een paar plakjes kaas op de pizza doen. Eet smakelijk!

Worst uit de regio Eichsfeld

De regio Eichsfeld in het westen van Thüringen staat bekend om zijn aan de lucht gedroogde worstspecialiteiten en om de traditie van het slachten aan huis. Het vlees komt van dieren die door de producenten zelf zijn grootgebracht en is van de beste biologische kwaliteit. Niet snel vetmesten en geen bio-industrie. Alles krijgt de tijd om te rijpen in het ritme van de natuur. De populairste worstspecialiteit van Eichsfeld is de metworst, die in drie varianten verkrijgbaar is: ‘Stracke, Runde en Feldkieker’. Het basisingrediënt is altijd varkensvlees, gekruid met zout, peper, knoflook, soms koriander en komijn. De ‘Stracke’ is een rechte worst, vergelijkbaar met de salami. De ‘Runde’ is, zoals de naam al doet vermoeden, een gebogen worst in een vorm van een cirkel en de ‘Feldgieker’ is een harde worst, iets kegelvormig. Hoe langer de worst droogt, hoe harder hij wordt. Verse worst is geschikt om op brood te smeren. Eichsfelder Wurst is overal in Thüringen verkrijgbaar, zowel in winkels als op de lokale (stads)markten. Maar het beste smaakt hij in een traditioneel restaurant in de regio Eichsfeld.

Thüringer Klöße

Over de Thüringer Kloß, aardappelknoedel, zijn de meningen verdeeld. Terwijl de inwoners van Thüringen smullen van deze aardappelknoedel, zijn gasten uit andere landen vaak iets minder enthousiast. De Thüringer Kloßis een biologisch product en ook nog veganistisch! Het zijn aardappelballen en bestaan ​​uit geraspte aardappelen, die voor tweederde rauw en eenderde gekookt zijn. Het lekkerst zijn ze als ze vers bereid zijn. De aardappelbal komt het best tot zijn recht met veel jus en een traditioneel vleesgerecht zoals een runderrollade of wild. Daarbij wordt dan rode kool met appel geserveerd. Een typisch gerecht voor de zondag! Elk restaurant in Thüringen die zich verbonden voelt met de regio, heeft Thüringer Klößeop het menu staan. Misschien toch een keer uitproberen?

Wijn uit Thüringen

Klein maar fijn is het wijnbouwgebied in de regio Saale en Unstrut rondom de stad Bad Sulza. Vooral de witte wijnen hebben een uitstekende reputatie. Ze worden gekenmerkt door een fijne structuur en intense fruitsmaken. Proef ze in een van de pittoreske wijnboerderijen in de regio of zelfs tijdens een picknick in de wijngaard.  Ook veel restaurants in Thüringen hebben de wijnen op de kaart staan.

Chocoladeparadijs

Chocola uit Thüringen kent nog niet een lange traditie maar is wel erg succesvol. De Goldhelm Schokoladen Manufaktur is sinds 2006 gevestigd op de Krämerbrücke in Erfurt. Er is een grote keuze uit verschillende soorten chocola: van repen, pasta, ganaches, bonbons en poeder voor warme chocolademelk tot de beroemde brugtruffels. Creaties met fruit, noten en likeuren zijn een genot om te proeven. Goldhelm-chocolaatjes zijn als goede wijn, je moet er langzaam en met aandacht van genieten. Het geheim van de smaak ligt in de cacao uit Peru en Vietnam en de liefdevolle bereiding met de hand. Overigens hoef je niet altijd een hele doos chocolaatjes bij Goldhelm te kopen, de pralines en truffels worden ook per stuk verkocht.

Een andere tip voor chocoladeliefhebbers is een bezoek aan de VIBA Nougatwelt in Schmalkalden. De onderneming is rijk aan tradities en produceert sinds 1893 de beste noga-chocolade. In een expositieruimte wordt er meer over de historie van chocola vertelt, maar is het ook mogelijk om workshops te volgen om zelf je chocola te maken.

Thüringer plaatkoek

Een vrouw in Thüringen moet minstens 12 soorten taart of cake kunnen bakken, zo schrijft de traditie voor. Weida staat tegenwoordig bekend als ‘stad van de taarten’. Als je een echte "Weidsche Kuchenfrau" wilt zijn, moet al jong beginnen met bakken. Er is een wedstrijd waarbij de titel van "Weidsche Kuchenfrau" kan worden bemachtigd. Iedere deelnemer moet vier zelfgemaakte creaties meenemen en laten beoordelen voor een jury. Als er vijf vrouwen deelnemen dan moet ieder jurylid maar liefst 20 stukken taart proeven. Ook een echte uitdaging! Een kenmerkende taart in Thüringen is de grote, ronde plaatkoek bedekt met fruit zoals pruimen, kersen of appels en daar bovenop deeg verbrokkeld.

Recept Schmöllner Mutzbraten boven berken grill

  • 1,5 kg varkensnek
  • Zout, peper, marjolein
  • 2 plakjes varkensreuzel (voor het invetten van de grill)

Het vlees in vuistgrote stukken snijden met zout, peper en marjolein insmeren. De vleesstukken dicht bij elkaar aan een spies steken en langzaam in 2, 2 ½ uur boven een berken houtskoolgrill roosteren.  Om het half uur de spies op de grill diagonaal omdraaien zodat alle kanten gelijkmatig braden. Gedurende het grillen drupt het vet uit het vlees in een pan, waardoor de worst mager wordt. Dit gerecht wordt traditioneel gegeten met zuurkool, mosterd en fris zwartbrood met Mutzbraten.

Opmerkingen

Culinair Thüringen

De uienmarkt van Weimar

In het tweede weekend van oktober draait in Weimar alles om uien. Lekker in de keuken, in de soep, in de beroemde vlecht of in een gerecht. meer