Deze pagina aanbevelen:

Bekende persoonlijkheden verbonden aan Thüringen

Bekende namen uit de kunst, cultuur, wetenschap en politiek hebben allemaal hun voetsporen nagelaten in Thüringen. Grootse Duitse dichters als Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller leefden en werkten in Weimar, Jena en andere plekken in Thüringen. De kerkhervormer Maarten Luther bracht voor hem belangrijke jaren door in Eisenach en Erfurt. Componisten Franz Liszt en Richard Wagner musiceerden in de Wartburg en Johann Sebastian Bach werd in Eisenach geboren en werkte in Arnstadt, Mühlhausen en Weimar.

 

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach is de bekendste telg van de grote muzikantenfamilie, die eeuwenlang aan de regio Thüringen verbonden was. In de geboorteplaats van de bekendste zoon van de familie, Eisenach, trekt het Bachhaus jaarlijks vele bezoekers uit de hele wereld. Het museum laat zien hoe het leven er vroeger aan toe ging en in de moderne aanbouw dompel je helemaal onder in de muziek van het genie. Bezoek ook de kerk waar Bach is gedoopt, de Georgenkerk op de centrale markt.

De kleine Johann Sebastian verloor al vroeg zijn ouders en groeide op in de familie van een oudere broer in Ohrdruf. Door zijn buitengewone talent was al snel duidelijk dat hij muzikant en organist zou worden. Dit werd echter niet door iedereen op waarde geschat. De complexe composities van Bach werden door veel van zijn tijdgenoten niet begrepen. Toen Bach in Thüringen woonde, was hij nog aan het begin van zijn carrière. Het Bachmonument laat de muzikant dan ook in een ongewone, relaxte houding zien als jonge jongen. Bezoek in Mühlhausen de kerken waarin de jonge Bach gemusiceerd heeft. In de Kaufmannskerk in Erfurt vonden maar liefst 19 bruiloften uit de Bachfamilie plaats, waaronder de trouwerij van de ouders van Johann Sebastian. De meest romantische plek in Thüringen, die gelinkt is aan Bach, is echter de kleine dorpskerk in Dornheim, waarin Bach in 1707 zelf het jawoord gaf aan zijn eerste vrouw, Maria Barbara.

Thüringer Bachweken

In het voorjaar organiseert Thüringen jaarlijks een meerwekelijks festival ter ere van Johann Sebastian Bach. De Thüringer Bachweken behoren inmiddels tot de grootste klassieke muziekfestivals van Thüringen. Ensembles en solisten, niet alleen uit Duitsland maar uit de hele wereld, musiceren in deze weken op bijzondere plekken zoals de Wartburg in Eisenach. De aftrap van dit festival wordt gegeven met de 'Lange nacht van de kamermuziek'. Gedurende één avond openen de inwoners van Thüringen hun huizen en zingen en spelen zoals Bach dit met zijn familie deed. Professionele muzikanten en amateurs, kinderen en volwassenen werken allemaal mee en houden hiermee de muziek levend.

De toegang tot deze huiskamerconcerten is gratis.
Meer informatie, ook over overige evenementen: www.thueringer-bachwochen.de.

Franz Liszt

Franz Liszt was een geniale pianist, dirigent, componist en docent. De muziekschool in Weimar draagt dan ook vol trots zijn naam. Vanaf 1848 verbleef Liszt veelvuldig in Weimar en leefde hij ieder jaar meerdere maanden in deze inspirerende stad. Hij was hofkapelmeester van de groothertog van Sachsen-Weimar en schreef vele van zijn pianowerken in Thüringen. Artistiek gezien was de componist in de jaren in Weimar het meest productief. Zijn voormalige woonhuis in Weimar laat zien hoe de kunstenaar leefde en werkte. In de Warburg is de invloed van Liszt terug te vinden. Bij de verbouwing van de feestzaal om daarmee de akoestiek te verbeteren, had hij een grote vinger in de pap. Sinds 2015 wordt in Thüringen iedere twee jaar het Liszt Biennale muziekfestival georganiseerd met concerten, tentoonstelling en voordrachten ter ere van het muziekgenie. Voormalige werkplaatsen in Weimar, Eisenach en Meiningen dienen als locatie voor dit festival.

Richard Wagner

Richard Wagner vond veel inspiratie voor zijn werken in Thüringen. Tijdens zijn bezoeken was hij zo onder de indruk van de stad Eisenach, de Wartburg en het Thüringer Woud dat hij zijn romantische opera Tannhäuser en de Sängerkrieg zich hier liet afspelen. Ook vandaag de dag wordt de opera 'Tannhäuser' nog regelmatig uitgevoerd in de Wartburg. In Meiningen kwam hij vaak als gast van de hertog en zo leerde hij het hoforkest van Weimar kennen. Hij bewonderde dit orkest zeer en nodigde ze meermaals uit voor uitvoeringen in Bayreuth. Ook familiaire banden zorgden ervoor dat hij Thüringen bezocht; Franz Liszt was tenslotte zijn schoonvader en hij verbleef lange tijd in de Duitse regio.Liefhebbers van Wagner mogen een bezoek aan de Reuter-Wagner villa in Eisenach niet missen. Hier vind je de op één na grootste verzameling van herinneringen aan Wagner, bijeengebracht door een privéverzamelaar. Boeken, handgeschreven partituren, brieven en zelfs een tafelpiano waar Wagner als kind op speelde, zijn hier te bewonderen.

De Meininger Hofkapelle

De Meininger Hofkapelle is één van de oudste orkesten van Europa. In de 18e eeuw stonden drie leden van de familie Bach achtereenvolgens aan het hoofd van het orkest: Johann Ludwig, Gottlieb Friedrich en vervolgens Johann Philipp Bach. Later musiceerden ook Franz Liszt, Richard Wagner, Johannes Brahms, Richard Strauss en Max Reger in dit orkest. Het ensemble trok op tournee door heel Europa en zijn roem reikte tot ver over de grenzen van Thüringen. Het orkest overleefde oorlogstijden, DDR en mag sinds 2006 ook weer zijn historische naam dragen. Wie geinteresseerd is in de rijke, meer dan 200 jaar oude geschiedenis van de Meininger Hofkapelle en de theaters mag een bezoek aan Slot Elisabethenburg in Meiningen niet overslaan.

Henry van de Velde und das Bauhaus

De Belgische architect en designer Henry van de Velde was een van de vertegenwoordigers van de Jugendstil en Art Deco. Als artistiek adviseur van groothertog Wilhelm Ernst kwam hij in 1902 naar Weimar en bleef tot 1917. Als leider van de School voor Beeldende Kunsten in Weimar bepaalde hij de richting en de stijl van de school en bepaalde daarmee ook de ontwikkeling in de richting van Bauhaus. Het woonhuis van Van de Velde, 'Haus Hohe Pappeln', werd door hem ontworpen. Het vormt een uniek beeld van zijn werk en dient vandaag de dag als museum. In navolging van Van de Velde richtte Walter Gropius in 1919 de 'Kunstschule Staatliches Bauhaus' in Weimar op. Hij was in staat om bekende docenten zoals Lyonel Feininger, Paul Klee, Wassily Kandinsky en Oskar Schlemmer aan te trekken. De in Weimar ontstane Bauhaus beweging was niet alleen revolutionair op het gebied van design en architectuur maar droeg ook bij aan een nieuwe kijk op de wereld.
www.bauhaus.visit-thuringia.com
www.bauhaus.thueringen-entdecken.de

Maarten Luther

Thüringen heeft in het leven van de kerkhervormer Maarten Luther een belangrijke rol gespeeld. Op verschillende plekken in de regio kun je herinneringen aan Luther terugvinden. In Eisenach ging Luther naar school om Latijn te leren en woonde hij in het huis van de patriciërsfamilie Cotta, dat nu het te bezichtigen Lutherhuis is. Vervolgens studeerde hij 'Zeven vrije kunsten' aan de befaamde universiteit van Erfurt. Zijn vader hoopte dat Luther vervolgens rechten zou gaan studeren, maar dit liep anders. Volgens de legende riep Luther tijdens een zwaar onweer in Stotternheim, bij Erfurt, om bescherming bij de Heilige Anna en beloofde hij haar als dank om monnik te worden. Die belofte kwam hij na, toen Luther in 1505 om toelating tot het Augustijnenklooster van Erfurt vroeg. De sfeer van toen is behouden gebleven binnen de kloostermuren en het klooster is tegenwoordig in gebruik als museum, kerk en herberg. De bekendste herinnering aan Luther is te vinden in de Wartburg in Eisenach. Hier vond Luther in 1521/1522 bescherming en leefde incognito als Jonker Jörg om zo vervolging te voorkomen. Het is op deze plek dat hij, in slechts elf weken, het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde.

Ben je wandelliefhebber en wil je in de voetsporen van Luther treden? Loop dan de gemarkeerde Lutherwegwandelroute van ruim 1000 kilometer door het afwisselende landschap van Thüringen. De route is verdeeld in verschillende etappes en er zijn bij belangwekkende plaatsen ook rondwandelingen uitgezet. Onderweg zijn verschillende stops waar het leven van Luther tastbaar wordt.

www.lutherland-thueringen.de

De dichters Goethe en Schiller

Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller zijn in Duitsland nationaal bekende dichters. Goethe verkoos Thüringen als zijn tweede vaderland en woonde het grootste deel van zijn leven in deze regio. Hij was in dienst van de Hertog van Weimar en hield zich bezig met plantkunde, de kleurentheorie en hij schreef bovendien gedichten en toneelstukken. Vooral Weimar is nauw verbonden met het erfgoed van Goethe. Zijn voormalige huis is tegenwoordig als museum te bezichtigen, net als het tuinhuis in het park aan de Ilm. In de Hertogin Anna Amalia Bibliotheek wordt zijn literaire erfgoed bewaard. Ook de werken van Friedrich Schiller zijn hier te vinden. De door zijn toneelstukken en ballades bekende dichter was onder andere hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Jena. Zijn laatste levensjaren bracht hij door in Weimar.

Het mysterie rond Schiller zijn laatste rustplaats

In de koninklijke crypte van Weimar zijn 33 doodskisten te vinden. Dit zijn hoofdzakelijk leden van de vorstenhuizen van Sachsen-Weimar en Sachsen-Weimar-Eisenach. Twee sarcofagen waren echter voorbehouden aan de meest bekende dichters van Duitsland: Goethe en Schiller. Tientallen jaren reisden literatuurfans naar deze plek om de grote geesten te eren. Sinds 1911 bestaat echter al de twijfel of de overblijfselen van Schiller wel daadwerkelijk in de kist liggen. In het voorjaar van 2008 werden de botten uiteindelijk door middel van DNA analyse onderzocht en werd onomstotelijk bewezen dat de resten van minstens drie verschillende personen waren. Sindsdien is de sarcofaag van Schiller leeg. Waar de overblijfselen van de dichter zich bevinden, blijft een mysterie.

Opmerkingen